Bănci și Asigurări

Tărâmul financiar românesc, o descoperire târzie a companiilor poloneze

Tărâmul financiar românesc, o descoperire târzie a...

Autor: Anelis Baciu

11.11.2016, 00:05 383
Polonezii au pus destul de târziu piciorul în piaţa financiară şi bankingul românesc, de vreme ce abia în 2007 a fost înfiinţată prima sucursală a unei companii poloneze în România, respectiv Kruk România, un jucător specializat în recuperarea de creanţe. Volumul imens de credite neperfomante adunate de băncile româneşti înainte de criză a stârnit interesul şi Kredyt Inkaso, un alt recuperator, care pus România pe harta sa de extindere regională în 2013.
 
De altfel, România fost interesantă pentru polonezi mai mult din perspectiva oportunităţilor de afaceri pe care neperformanţa din sistemul bancar le oferă, de vreme ce companiile poloneze s-au axat pe curăţarea de credite proaste, decât pe finanţare. Cei doi recuperatori de creanţe, au ajuns în câtiva ani să administreze creanţe de aproximativ 3 mld. de euro în România (Kruk - 2 mld. euro, iar Kredit Inkaso - 1 mld. euro). În achiziţia de credite neper­for­mante în Ro­mânia, recuperatorii po­lo­ne­zi au făcut de mai multe ori echipă cu inves­titori internaţionali, precum di­vi­zia de investiţii a Băncii Mondiale, IFC.
 
Dacă pe piaţa românească a creditelor neperfomante polonezii au fost prezenţi încă de la conturarea aces­teia, în sistemul bancar primii investi­tori polonezi au venit abia în 2013, odată cu intrarea Idea Bank, instituţie controlată de miliardarul Leszek Czar­necki, unul dintre cei mai bogaţi polonezi. Având în vedere că şi-a lansat operaţiunile în urmă cu trei ani, Idea Bank este o bancă de talie redusă, cu active de 1,3 mld. lei, echiva­lentul unei cote de piaţă de 0,1%. Polonezii au însă planuri de creştere şi vor să creeze în Ro­mânia un grup financiar solid în banking şi leasing.
 
Cea mai recentă apariţie poloneză în peisajul bancar local este însă Alior Bank, o bancă tânără şi în Polonia, specializată în oferirea de servicii di­gitale. Alior Bank pregăteşte de a­proape un an lansarea operaţiunilor lo­ca­le, estimată iniţial la jumătatea a­cestui an. Planurile polonezilor au fost da­­te însă peste cap, demararea efectivă a operaţiunilor din România fiind amâ­nată pentru anul viitor. Alior nu va o­pera singură în România, ci alături de o­pe­ratorul Telekom, replicând pe piaţa locală modelul de business din Polonia.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO