Bănci și Asigurări

TBI Leasing mai lanseaza o emisiune de obligatiuni, de 600.000 de euro

09.09.2003, 00:00 27



TBI Leasing Bucuresti va lansa, pana la sfarsitul acestui an, o noua emisiune de obligatiuni in valoare de circa 600.000 de euro, fondurile atrase urmand sa fie alocate pentru finantarea activitatii de leasing, a declarat Florentina Mircea, directorul general al companiei.



"Prima emisiune de obligatiuni, in valoare de 24,5 miliarde de lei, a fost un succes, fiind finalizata cu doua zile inainte de termenul limita, 7 septembrie. Fondurile atrase vor fi rambursate pe parcursul a trei ani", a adaugat Mircea.



Obligatiunile vor fi emise dupa finalizarea procesului de majorare a capitalului social al TBI Leasing. Operatiunea va avea loc prin aport in numerar cu un milion de euro din partea actionarului majoritar.



In prezent, compania are un capital social de un milion de euro.



Actionarii companiei sunt grupul financiar TBIF Financial Services BV, care detine 97% din capitalul social, si societatea de asigurari Omniasig, cu o cota de 2,7 %. TBIF Financial Services BV, care apartine grupului financiar olandez TBIH Financial Services Group NV, detine si 70% din actiunile Omniasig.



TBI Leasing are sediul central in Bucuresti si sucursale in Constanta, Focsani, Sibiu, Cluj, Iasi si Craiova. In acest an, firma va deschide birouri si in alte orase din tara.



Societatea de leasing isi propune sa incheie, in acest an, contracte de finantare in valoare de circa 28 milioane euro si mizeaza pe un profit net de peste 450.000 de euro.



La 31 iulie 2003, TBI Leasing avea un portofoliu de 1.116 contracte in suma de 19,5 milioane euro. La sfarsitul primelor sapte luni, compania a raportat o cifra de afaceri de 5,1 milioane euro si un profit net de peste 140.000 euro.



Firma se pozitioneaza in topul celor 15 operatori de profil din Romania, cu o cota de piata de 2%, la sfarsitul anului 2002. "In prezent, cred ca depasim 3% cota pe piata de profil", a apreciat directorul general al TBI Leasing.



Pe termen lung, firma are ca obiectiv consolidarea pozitiei pe piata locala, estimand o crestere medie anuala de 65-70%, cu un volum total al activelor de aproximativ 30 milioane de euro in perioada 2003-2004.



Potentialul pietei de leasing din Romania - in care activeaza circa 100 de societati, din care 32 sunt membre ale Uniunii Nationale a Societatilor de Leasing din Romania - este estimat la un miliard de euro. Anul trecut, piata a fost acoperita la nivelul de aproximativ 900 milioane de euro.



Prima oferta de obligatiuni a TBI Leasing a fost cea de-a doua emisiune de obligatiuni corporatiste din acest an incheiata cu succes, dupa cea a companiei de constructii Impact Bucuresti. Tot in aceasta perioada oferta de obligatiuni a companiei de constructii Prefab Calarasi s-a soldat cu un esec, datorita nivelului redus al titlurilor subscrise, sub 60% din valoarea totala a obligatiunilor.



Titlurile companiei de leasing, in valoare de 0,65 milioane de euro au o scadenta de trei ani, iar valoarea nominala a acestora si valoarea dobanzilor vor fi indexate la evolutia cursului leu-euro. Dobanda este fixa de 6,5% pe an, iar rambursarea este garantata de o societate de asigurari, Certasig. Cele mai multe dintre titluri au fost cumparate de investitori institutionali, cum ar fi fondurile mutuale, cei mai multi dintre investitori au fost persoane fizice. Conform prospectului de emisiune a titlurilor companiea de leasing are dreptul, dar nu si obligatia de a ramsumpara obligatiunile dupa 18 luni de la emisiune, adica la lumatatea perioadei imprulutului



Altre trei societati, BCR Leasing, Constrascom Benta si Romcab Targu Mures au anuntat deja intentia de a emite obligatiuni, iar surse din piata de capital afirma ca cel putin alte doua companii studiaza posiblilitatea de a folosi aceasta metoda de finantare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO