Bănci și Asigurări

Tensiune in crestere: marti se vede cine a dat mai mult

24.10.2005, 18:20 11

Comisia de privatizare a BCR ar urma sa deschida maine ofertele financiare depuse de cei sapte investitori ramasi in competitie pentru adjudecarea pachetului de 62% din actiunile celei mai mari banci romanesti.

Intre timp, consultantul statului, banca de investitii Daiwa, se ocupa de punctarea ofertelor tehnice, care au fost deschise vineri intr-o sedinta a Comisiei. In functie de durata acestei operatiuni, deschiderea ofertelor financiare ar putea fi amanata pana miercuri. Cert este ca in urma procedurii de verificare a documentelor de participare Comisia de privatizare a stabilit ca toate bancile sunt admise pentru a continua competitia - Intesa, Banca Nationala a Greciei, Banco Comercial Portugues, BNP Paribas, Deutsche Bank, Dexia si Erste Bank.

Evaluarea ofertelor tehnice facuta de Daiwa va fi discutata de Comisie intr-o noua sedinta. Dupa ce marti ar urma sa fie deschise si ofertele financiare, in baza aplicarii grilei de punctaj stabilite, Comisia va putea anunta public numele celor mai buni doi candidati selectati. Cele doua banci calificate in faza finala vor fi invitate sa participe la ultima etapa a procesului prin depunerea unor oferte imbunatatite.

In structura grilei de evaluare, pretul detine o pondere de 90%, iar oferta tehnica reprezinta numai 10%, ceea ce poate ridica probleme investitorilor cu actionari mai reticenti in privinta platii unui pret prea mare. Potrivit Reuters, costul ridicat al tranzactiei a determinat Fortis sa se retraga si ar putea scoate din joc si alti competitori, care s-ar putea teme sa nu-si nemultumeasca actionarii in cazul in care acestia ar considera prea ridicat pretul platit. Evaluarile analistilor se invart in jurul a 2,5-3 mld. euro pentru 62% din BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO