Bănci și Asigurări

Transilvania a inceput vanzarea de credite dupa noile norme

Transilvania a inceput vanzarea de credite dupa noile norme

Banca Transilvania a ajuns la 400 de unitati

22.08.2007, 17:43 12

Banca Transilvania (BT) a inceput de pe 15 august vanzarea de credite pentru persoane fizice conform normelor aprobate de BNR.
"A durat ceva timp trainingul angajatilor, avand in vedere ca avem circa 5.200 de oameni, si nici nu ne-am grabit tinand cont ca inca este perioada de vacanta, insa din 15 august am inceput vanzari agresive si s-au vazut cresteri din primele doua zile", a declarat pentru ZF Robert Rekkers, directorul general al bancii.
El spune ca BT va gasi o cale pentru a servi in continuare si clientii cu venituri mai mici, care nu mai sunt eligibili pentru creditare conform noilor norme. "Nu cred ca vom pierde clienti pe acest segment. De altfel, avem pentru ei si oferta de credite de consum de la BT Direct". Rekkers admite insa ca BT Direct, firma de credite de consum a grupului, opereaza mai mult la nivel regional, in Transilvania. "Este o companie de nisa, insa are deja o activitate profitabila si a trecut de 25.000 de clienti."
Rekkers nu crede ca dobanzile la creditele in lei vor mai scadea pana la sfarsitul anului. "Cred ca ar fi bine sa urmeze o perioada de asteptare, sa nu miscam nimic mai ales pana se limpezeste problema lichiditatii internationale. Dobanzile au scazut deja agresiv intr-o perioada destul de scurta si stim ca daca o scadere devine prea mare, apare si riscul unei ascensiuni abrupte mai apoi."
El se arata preocupat de riscurile potentiale legate de scaderea dobanzilor la creditele ipotecare. "Au coborat foarte mult in ultimele 18 luni si riscurile cresc. Sper sa creasca mai departe preturile pe real-estate." El se declara impotriva practicilor unor banci de a acorda credite ipotecare cu dobanzi joase fixe pe primele luni de contract, care apoi cresc si pot crea dificultati la rambursare.
Seful BT afirma ca, desi marjele s-au ingustat substantial, volumele mari au compensat efectele acestui fenomen asupra veniturilor. Rekkers spune ca datorita dinamicii rapide a volumului creditelor, bancile pot suporta cresterea costurilor cu retelele de unitati si cu personalul. "Poate aparea o problema in timp pentru ca toate aceste cheltuieli cresc continuu, insa deocamdata si veniturile sunt in crestere rapida si lucrurile merg bine. La un moment dat poate aparea insa un val invers, in care creditarea sa incetineasca si atunci pot fi dificultati cu costurile."
Cat priveste contextul general, el remarca o atitudine mai prudenta din partea strainilor fata de Romania. "Se uita mai ales la deficitul extern colosal si la situatia politica neclara. Este o conjunctura destul de cetoasa in prezent."
Pentru a-si asigura in continuare surse de finantare in euro, BT a majorat dobanzile la depozitele in moneda europeana cu pana la un punct procentual. Banca plateste acum o dobanda de 5,25% pe an, pentru depozitele in euro pe sase luni, scadenta pentru care a fost operata cea mai mare majorare. In prezent, aceasta este una dintre cele mai bune dobanzi de pe piata la euro. Pentru celelalte scadente modificarile au fost mai mici, de 0,25-0,5 puncte procentuale. BT plateste acum dobanzi de 3,75% pe an pentru depozitele pe o luna, in timp ce pentru scandenta de 12 luni dobanda este de 5% pe an. BT este nevoita sa atraga sume importante de la clienti, in conditiile in care nu are in spate un actionar strain care sa-i asigure finantari ieftine in euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO