Bănci și Asigurări

Tranzactiile valutare au urcat la 39 mld. euro, triplu fata de acum un an

Tranzactiile valutare au urcat la 39 mld. euro, triplu fata de acum un an

Click pentru imaginea marita

11.12.2007, 20:20 24

Piata valutara interbancara s-a apropiat in noiembrie de un nou volum record al tranzactiilor, de 39 de miliarde de euro, in crestere cu 2,5 miliarde fata de luna precedenta, respectiv de 2,4 ori mai mare fata de volumul inregistrat in noiembrie 2006.
Noiembrie a si fost o luna foarte agitata pentru leu, care a avut de traversat mai multe valuri succesive de corectie, sub presiunea miscarilor induse de investitorii straini atrasi de diferentialul de dobanda.
Numai intr-o singura zi a iesit de pe piata circa un miliard de euro, aruncand cotatiile la peste 3,6 lei pentru un euro. De asemenea, au circulat speculatii intense privind interventii ale bancii centrale, care ar fi vandut valuta pentru a calma tendinta de depreciere a leului.
Asa se face ca stocul de apreciere a monedei nationale calculat dupa cursul de schimb mediu s-a subtiat pana la 0,7% fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 4,7% la nivelul lui octombrie. De asemenea, fata de sfarsitul lui 2006, leul a consemnat in noiembrie o depreciere de 1,7%. In schimb, in raport cu dolarul american, leul a consemnat un castig de 12,8%, in contextul in care moneda SUA a continuat sa scada fata de moneda unica europeana.
Cu exceptia lui septembrie, in ultimele sase luni volumul tranzactiilor de pe piata valutara a ramas constant deasupra pragului de 30 de miliarde de euro, mai mult decat dublu fata de media lunara a anului trecut.
Pe piata de capital, media lunara a tranzactiilor s-a situat in toamna aceasta la circa 320-350 de milioane de euro.
In ultimii ani, piata valutara a ajuns sa fie dominata de tranzactii financiare, care au ca obiectiv principal valorificarea diferentialului de dobanda dintre leu si euro, care poate fi apoi multiplicat de o miscare favorabila a cursului, in detrimentul celor legate de operatiuni comerciale, mai ales dupa liberalizarea totala de contului de capital.
Pe langa operatiunile de tip speculativ, cererea mare de valuta inregistrata in aceasta toamna a fost antrenata si de jucatorii rezidenti, pe fondul deteriorarii asteptarilor privind evolutia economiei si implicit a cursului de schimb. De pilda, conform datelor BNR, in septembrie cererea neta de valuta a rezidentilor a atins un al doilea varf istoric de 694 de milioane de euro. In paralel, vanzarile nete de devize ale nerezidentilor au scazut la aproximativ o treime din volumul lunii precedente, ceea ce s-a reflectat in accentuarea presiunilor de corectie a leului.
Ponderea mare a tranzactiilor vine insa de la straini, insusi guvernatorul BNR apreciind ca dealerii de la Londra pot schimba cu usurinta miscarile de pe piata. Incepand din septembrie, unii mari jucatori au inceput sa parieze pe deprecierea leului, inversandu-si pozitiile, astfel incat au ajuns sa fie avantajati de cresterea rapida a cursului.
Decembrie a adus o calmare a pietei valutare, cotatiile osciland marunt in jurul pragului de 3,5 lei pentru un euro. Volumul tranzactiilor a ajuns insa aproape de un varf lunar de 40 de miliarde de euro, pozitionand piata valutara drept cea mai dinamica dintre pietele financiare locale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO