Bănci și Asigurări

Treichl: Adevarata lupta va fi pe zona nebancarizata

18.02.2008, 17:18 15

Erodarea cotei de piata a BCR este normala in actualul stadiu de evolutie a pietei, afirma Andreas Treichl, CEO al Erste Bank si presedinte al Consiliului de Supraveghere al BCR.
"In 2006, BCR a pierdut din cota de piata in favoarea jucatorilor mari, care au incercat sa profite de restructurare si au accelerat extinderea. In 2007, a fost randul jucatorilor mai mici sa incerce sa castige cota de piata de la cei mari si miscarea continua. Am mai vazut asa ceva in Cehia si Ungaria si nu cred ca trebuie sa existe prea multa preocupare asupra acestui aspect. Decisiva va fi abilitatea bancilor mari, cu retea extinsa, de a aborda zonele nebancarizate ale Romaniei", comenteaza seful Erste pentru ZF.
El sustine ca BCR se afla intr-o pozitie foarte buna din acest punct de vedere si poate fi un jucator de top pe segmentele noi de piata, in timp ce bancile mici au slabe sanse din cauza costurilor mari pe care le-ar implica acest efort.
Cat priveste noul context dat de cresterea inflatiei si a dobanzilor, pe fondul scumpirii finantarilor externe, Treichl spune ca gradul in care majorarea costurilor de finantare se transfera asupra clientilor bancilor reflecta starea competitiei de pe piata.
"Cred ca efectul va fi in principal asupra marjelor. Competitia dicteaza daca scumpirile se duc la clienti sau nu, desi e drept ca bancile tind sa faca mai multi bani cand dobanda urca. Pe de alta parte, este o perceptie gresita ca daca inflatia creste e ceva neaparat rau pentru banci."
Treichl afirma ca, intr-adevar, scumpirea unui produs bancar incetineste cererea, insa un asemenea fenomen poate fi bun la nivel macroeconomic. "Decizia BNR de majorare a dobanzii a fost foarte buna in conditiile date, insa nu cred ca va fi afectata semnificativ dezvoltarea businessului."
Bancherul spune ca viteza de crestere a creditarii la BCR in 2007 a depasit oricum estimarile cu mult, asa incat exista un plus din care ar putea fi acoperita o eventuala incetinire anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO