Bănci și Asigurări

Ucraina a crescut dobânda de politică monetară la 25%, în încercarea disperată de a limita inflaţia şi a-şi proteja moneda, care s-a prăbuşit de la invazia Rusiei

Ucraina a crescut dobânda de politică monetară la 25%,...

Autor: Ştefan Stan

02.06.2022, 19:53 1052

Ucraina a dublat ratele dobânzilor, până la 25%, joi, în încercarea de a limita inflaţia de două cifre şi de a-şi proteja moneda, care s-a prăbuşit de la invazia Rusiei.

În prima intervenţie asupra ratelor dobânzii de la atacul trupelor lui Vladimir Putin, la 24 februarie, guvernatorul băncii centrale ucrainene, Kyrylo Shevchenko, a majorat rata dobânzii de referinţă de la 10% la 25%.

Aceasta duce costurile de împrumut la cel mai ridicat nivel din septembrie 2015 - când economia Ucrainei se clătina din cauza anexării Crimeei de către Rusia - şi la cel mai ridicat nivel din Europa.

Invazia rusă a devastat economia Ucrainei, despre care Banca Mondială a prognozat că s-ar putea contracta cu cel puţin o treime în acest an. Războiul a forţat întreprinderile să închidă, a distrus infrastructura, a blocat rutele de transport maritim şi a redus oraşe întregi la ruine.

Shevchenko a solicitat discuţii cu Fondul Monetar Internaţional cu privire la un nou program de ajutor. Creşterea a fost criticată de un consilier al biroului preşedintelui Volodymyr Zelenskiy, care a declarat că rata este prea mare şi periculoasă pentru economie pe timp de război. Nu a fost clar dacă acesta vorbea în nume personal.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO