Bănci și Asigurări

Unicredit Bank: Anticipăm o revigorare treptată a economiei din trimestrul trei al anului dacă restricţiile vor fi relaxate gradual, măsurile guvernamentale vor fi eficiente şi ratele dobânzilor vor rămâne reduse. Pentru 2020, vedem o scădere a PIB de 9,4%

Unicredit Bank: Anticipăm o revigorare treptată a...

Autor: Roxana Rosu

06.05.2020, 16:24 174

Analiştii Unicredit Bank anticipează o revigorare treptată a economiei României începând cu trimestrul trei al anului curent dacă restricţiile vor fi relaxate gradual, măsurile guvernamentale vor fi eficiente şi ratele dobânzilor vor rămâne reduse, în condiţiile în care banca estimează o scădere a PIB pentru întregul an 2020 de 9,4%, după o contracţie record aşteptată în T2.

În ceea ce priveşte 2021, analiştii băncii estimează o creştere economică de 9,8%.

”Ne aşteptăm ca gospodăriile să se împrumute mai puţin şi să cumpere mai puţine bunuri de lungă durată până în 2021 din cauza creşterii şomajului (estimat la 7,8% în 2020) chiar şi după încheierea sprijinului guvernamental pentru cei aflaţi în şomaj tehnic. Companiile vor amâna majoritatea investiţiilor, iar investiţiile străine productive s-ar putea reduce întrucât competitivitatea a fost subminată prin creşterea mai rapidă a costurilor muncii în comparaţie cu restul ţărilor CEE şi va fi în continuare afectată de aprecierea leului faţă de monedele din regiune”, se arată într-un raport trimestrial al Unicredit Bank.

Consumul populaţiei,baza creşterii economice în ultimii ani, va scădea în 2020 cu 6%, potrivit estimărilor băncii, dar va reveni anul viitor pe plus, cu un avans de 8,9%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO