Bănci și Asigurări

UniCredit: Castigurile bancilor vor creste cu 37% pana in 2008

27.07.2006, 18:41 13

Romania ocupa pozitia a treia in regiune dupa posibilitatile de crestere a profitabilitatii bancilor, dupa Rusia si Bulgaria, arata un studiu UniCredit referitor la evolutia sistemului bancar in Europa Centrala si de Est.
Specialistii UniCredit asteapta ca profitul brut cumulat al bancilor romanesti sa creasca cu un ritm mediu de 11% in cei trei ani dintre 2006-2008, principala linie de business fiind creditele pe segmentul retail.
Banca italiana estimeaza ca imprumuturile acordate de bancile locale in zona de retail vor creste cu 38% anual in aceasta perioada. De altfel, creditele in retail sunt motorul de crestere al pietei bancare in toata regiunea, arata studiul UniCredit.
Romania se plaseaza a treia si la capitolul creditarii pe ansamblu, cu o crestere medie de 22% a volumului imprumuturilor acordate anul trecut. Insa nu doar creditele in retail, ci si imprumuturile corporate vor marca o crestere importanta, stimulate de climatul macroeconomic favorabil si de cererea masiva pentru investitii, noteaza autorii raportului UniCredit.
"Procesul international de consolidare bancara se va face simtit si in continuare la nivel regional", considera Debora Revoltella, economist-sef al bancii italiene. Cu alte cuvinte, exista inca loc suficient pentru procesul de consolidare bancara in regiune, inclusiv in Romania, in conditiile in care multi dintre jucatorii importanti de pe piata europeana nu opereaza inca in Europa Centrala si de Est.
Studiul UniCredit arata ca dintre cei sapte mari jucatori de la nivel regional, doar trei se afla in elita europeana a celor mai mari banci dupa capitalizare. Gradul de bancarizare (ponderea celor care apeleaza la servicii bancare in totalul populatiei) ramane redus in statele centrale si est-europene, de unde si potentialul de crestere, noteaza specialistii UniCredit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO