Bănci și Asigurări

UniCredit şi Santander îşi unesc diviziile de administrare de bani într-un gigant european de 350 miliarde de euro

UniCredit şi Santander îşi unesc diviziile de...

Autor: Roxana Pricop

24.09.2014, 18:27 2000

Grupul italian UniCredit şi banca spaniolă Santander sunt în discuţii pentru a-şi fuziona afacerile de administrare de fonduri de investiţii, mişcare ce va crea un gigant cu active în gestiune de 350 miliarde de euro la nivel european, potrivit Reuters.

În România, grupul italian controlează banca UniCredit Ţiriac, al patrulea jucător din sistem după valoarea activelor la finalul anului 2013, şi divizia de administrare Pioneer Asset Management cu active de 226,8 milioane de lei, societatea fiind în topul celor mai mari zece administratori locali de fonduri mutuale. Santander nu este prezent pe piaţa locală.

Divizia de administrare Santander Asset Management va fuziona cu  divizia Pioneer a UniCredit, ambele bănci urmând să deţină fiecareaproximativ o treime din capitalul noii companii.

Fondurile de private equity Warburg Pincus şi General Atlantic, care sunt deja acţionari la Santander Asset Management, vor deţine împreunăcealaltă treime din compania rezultată în urma concentrării, urmând să iasă din societate peste câţiva ani când acesta va fi listată probabil la bursă, potrivit declaraţiilor făcute de directorul executiv al UniCredit Federico Ghizzoni.

El nu a dat detalii financiare despre tranzacţie, spunând doar că Santander a oferit un "preţ mai bun" decât ceilalţi doi ofertanţi pentru Pioneer - unconsorţiu format din fondul de private equity CVC Capital Partners, fondul suveran GIC din Singapore şi fondul american Advent.

Ghizzoni a declarat că noua companie va fi printre primii 15 de manageri de fonduri din Europa şi în top 30 în lume, cu o prezenţă puternică înAmerica Latină şi Statele Unite, care va exploata pe deplin reţeaua de 21.000 de sucursale a celor două bănci.

Fuziunea dintre cele două companii de administrare de active are loc în contextul în care mulţi creditori europeni îşi consolidează baza de capital. Banca Centrală Europeană a demarat un proces de verificare a calităţii activelor din zona euro, al cărui rezultat va fi făcut public luna viitoare.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO