Bănci și Asigurări

UniCredit Ţiriac Bank a accelerat creditarea la peste 17% anul trecut, dar provizioanele după normele locale au sărit cu 40%

UniCredit Ţiriac Bank a accelerat creditarea la peste 17% anul trecut, dar provizioanele după normele locale au sărit cu 40%

Autor: Voican Razvan

22.03.2012, 14:05 466

UniCredit Ţiriac Bank, controlată de grupul italian UniCredit în parteneriat cu omul de afaceri Ion Ţiriac, a încheiat anul trecut cu un profit net de 159,4 mil. lei (38 mil. euro) după standardele internaţionale de raportare, în scădere cu 7% faţă de 2010, banca invocând evoluţia slabă a veniturilor.

Pentru ultima dată probabil, băncile îşi privesc performanţa financiară anuală în două oglinzi, publicând şi cifre după standardele româneşti de contabilitate (RAS). Profitul în RAS al UniCredit s-a ridicat în 2011 la 103 mil. lei (25 mil. euro), în creştere cu 80% faţă de 2010 când înregistrase o cădere abruptă din cauza costului cu provizioanele pentru credite neperformante.

În contextul economic caracterizat de o uşoară revenire a economiei, banca a pariat mai departe pe finanţarea sectorului corporatist şi a înregistrat o creştere de peste 17% a soldului creditelor din bilanţ, până la aproape 16 mld. lei (3,7 mld. euro). În 2010 creşterea fusese de aproape 13%. Adăugând creditele externalizate, UniCredit raportează un volum total al creditelor de 18,6 mld. lei (4,3 mld. euro).

"Considerăm că anul trecut am avut o evoluţie relativ bună raportat la contextul economic actual şi la mersul pieţei. Am beneficiat de resursele necesare şi am avut disponibilitatea să continuăm creditarea cu promptitudine, susţinând astfel afacerile clienţilor noştri şi economia României. De altfel, am avut una dintre cele mai bune rate de creştere a creditării la nivel de piaţă", spune Răsvan Radu, preşedintele executiv al UniCredit Ţiriac Bank.

Creditele pentru segmentul corporate au crescut cu 20%, volumul împrumuturilor pentru IMM-uri a urcat cu 33%, iar avansul pentru creditele ipotecare a fost de 21%. În schimb, creditele de consum au înregistrat o scădere cu 20% faţă de 2010. Astfel, ponderea creditelor corporate a urcat la aproape 64% din portofoliu.


Peste 20% din credite au restanţe mai mari de 60 de zile


Creşterea cu două cifre a volumului creditelor în ultimii ani a însemnat şi asumarea de riscuri care s-au reflectat într-un volum mai mare de credite neperformante şi în a doua jumătate a anului trecut.

Calitatea portofoliului de credite se stabilizase în trimestrul al doilea din 2011, dar s-a deteriorat din nou în toamnă, rata creditelor neperformante (restanţe de peste 90 de zile), ajungând la 14,4% în octombrie după contabilitatea românească, pentru ca în decembrie să urce la 16,6%. Adăugând creditele clasificate drept "îndoielnice" (cu restanţe între 61 şi 90 de zile), rezultă o pondere a creditelor cu probleme de peste 20%, faţă de 16% în 2010, potrivit datelor publicate în raportul directoratului UniCredit pe anul trecut.

În aceste condiţii, soldul provizioanelor pentru riscul de credit constituite după normele RAS a trecut de 2 mld. lei, înregistrând o creştere de peste 40% faţă de nivelul din 2010, în condiţiile în care creanţele restante şi îndoielnice (inclusiv dobânzi) au însumat 1,57 mld. lei, în urma unei creşteri de 38%.



10 unităţi în plus anul trecut


După mai multe ezitări, UniCredit Ţiriac Bank a pornit anul trecut un proces de extindere a reţelei teritoriale care ar urma să-şi aducă mai mult business în zona de retail. Cu 10 unităţi în plus, banca a ajuns la un total de 245 de sucursale şi agenţii, fiind încă mult în urma marilor jucători din retail Ð BCR, BRD, Raiffeisen, Banca Transilvania. Numărul angajaţilor s-a menţinut la circa 3.000.

Extinderea reţelei rămâne în atenţia managementul în acest an, însă banca va face noi paşi în această direcţie "dacă va fi cazul".



Dezechilibrul dintre credite şi depozite s-a înrăutăţit


UniCredit a încheiat anul 2011 cu un raport de 138% între credite şi depozite, înregistrând o înrăutăţire a acestui dezechilibru comparativ cu nicelul de 123% raportat pe 2010. Deteriorarea este explicabilă în condiţiile în care soldul depozitelor atrase de la clienţi a urcat cu numai 5% faţă de 2010, până la 11,5 mld. lei (2,7 mld. euro). Depozitele la termen au însumat 6,8 mld. lei, în creştere cu aproape 8%. În contextul discuţiilor privind politica băncilor austriece de a reduce finanţarea subsidiarelor din regiune, UniCredit a lansat în prima parte a acestui an noi produse de economisire, inclusiv pe termen lung, pentru a atrage mai multe resurse de pe piaţa locală. Banca locală este controlată de italienii de la UniCredit prin intermediul Bank Austria.

Anul trecut creditele subordonate primite de banca locală de la UniCredit Bank Austria şi UniCredit Bank Irlanda au rămas la circa 402 mil. lei (95 mil. euro), având o pondere de sub 2% în totalul pasivelor.



Profitul de 103 mil. lei pe 2011 se duce tot în capital


Întreg profitul net de 103 mil. lei realizat de UniCredit Ţiriac Bank în 2011 după standardele româneşti de contabilitate va fi reinvestit pentru menţinerea "unui nivel adecvat" al capitalului băncii, conform propunerii directoratului care va fi înaintată acţionarilor. Propunerea a fost deja aprobată de consiliul de supraveghere în vederea întăririi bazei de capital şi a ratei de solvabilitate. UniCredit avea la sfârşitul lui 2011 o solvabilitate de 11,4%, în timp ce rentabilitatea capitalului propriu se ridica la 4,8%.







Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO