Bănci și Asigurări

UniCredito a pus ambele picioare in Romania

06.01.2003, 00:00 21

Grupul italian UniCredito a anuntat oficial la sfarsitul anului trecut ca detine un pachet de 99,84% din capitalul UniCredit Romania, ultima tranzactie pentru majorarea participatiei - in suma de aproximativ 4,5 milioane de dolari - fiind preluarea actiunilor detinute de trei dintre societatile de investitii financiare (SIF) la fosta Demirbank Romania.
 In toamna anului trecut, Demirbank Romania si-a schimbat denumirea in UniCredit Romania, ca urmare a achizitionarii, de catre UniCredito Italiano (UCI), a unui pachet de actiuni reprezentand 82,5% din capitalul bancii. Ulterior italienii au mai cumparat un pachet de 17% din banca de la trei dintre societatile de investitii financiare, pentru aproape 4,5 milioane de dolari, dar pana pe 23 decembrie 2002 oficialii bancii nu au adus vorba despre aceasta tranzactie. De altfel, cresterea participatiei face parte din planul de investitii (de aproximativ 30 milioane de euro) pentru piata romaneasca anuntat la inceputul anului trecut de conducerea din Italia.
Cel putin la nivel declarativ, italienii au planuri viitoare de crestere substantiala pentru filiala sa din Romania - UniCredit Romania, tinta urmarita pana in 2005 fiind un loc in primele cinci banci din sistemul bancar romanesc. Cel putin pentru anul viitor banca si-a propus dublarea activelor, acestea fiind in prezent de aproape 110 milioane de euro.
Anul acesta, potrivit presedintelui bancii Selcuk Saldirak,  se va pune accentul pe extinderea retelei teritoriale - vor fi deschise in jur de 20 de agentii si sucursale, se vor demara operatiunile de retail, si se va dezvolta activitatea de brokeraj prin relansarea societatii DemirSecurities - societate detinuta de italieni si care isi va schimba cel mai probabil  numele in UniCredit Securities.
In primele noua luni ale anului trecut, UniCredit Romania a inregistrat un profit net de 84,2 de miliarde de lei, iar in prezent valoarea activelor depaseste 109 milioane de euro. Valoarea depozitelor bancare este de 49 de milioane de euro, iar creditele depasesc suma de 63 de milioane de euro.
UniCredito Italiano Group este unul dintre cele mai importante grupuri bancare din Europa din punctul de vedere al capitalizare bursiere, inregistrand, la 16 octombrie, 23,5 miliarde de euro. UCI se situeaza printre primele 20 de grupuri bancare ca valoare a activelor totale, avand, la sfarsitul anului trecuit, 208 de miliarde de euro.
Politica grupului este orientata spre dezvoltarea activitatilor bancare in Europa Centrala si de Est, prin preluarea unor banci din Polonia, Bulgaria, Croatia, Cehia si Slovacia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO