Bănci și Asigurări

Va mai reveni vreodată inflaţia la 2%, ţinta marilor bănci centrale?

Va mai reveni vreodată inflaţia la 2%, ţinta marilor...

Autor: Catalina Apostoiu

06.03.2023, 00:06 819

Inflaţia nu va reveni la 2%, pre­vizionează Pippa Malmgren, fost consilier al preşedintelui american George W. Bush, potrivit Bloomberg.

Aceasta se aşteaptă ca rata infla­ţiei să se menţină în jurul a 4-5%. De ce? Malmgren argumentează că aces­ta este cazul pentru că principala problemă cu care se confruntă eco­nomiile în prezent are legătură cu o­ferta şi cererea, iar acest lucru în­seamnă că instrumentele tradiţionale de combatere a scumpirilor nu func­ţionează cu adevărat.

Potrivit The Conversation, lu­mea a intrat într-o fază în care diverşi factori de ordin structural vor menţine inflaţia ridicată ani întregi de-acum încolo.

Există o cauză clară a inflaţiei despre care bancherii centrali evită să vorbească, şi anume dobânzile ex­trem de scăzute şi politicile de rela­xare cantitativă pe care le-au imple­mentat de la criza financiară din 2008.

Mulţi anticipau de multă vreme că aceste politici şi stimulentele lan­sate în pandemie vor duce la creşteri dramatice de preţuri.

Această politică monetară ultra-relaxată a creat un fundal de cerere ridicată într-o vreme în care capa­bili­tăţile de producţie şi oferta de ener­gie şi importuri ieftine au fost per­turbate. La nivel mondial, un alt factor vital pentru creşterea inflaţiei este inversarea parţială a globalizării. Potrivit lui Agustin Carstens, şeful Băncii Reglementelor Internaţionale, acesta va creşte preţurile produselor şi va menţine inflaţia mai ridicată ani la rând de-acum încolo.

Vor exista factori care vor con­tracara inflaţia, însă cu atât de multe presiuni care vor împinge preţurile în sus în anii următori, probabilitatea este ridicată ca inflaţia să se menţină cu încăpăţânare peste ţinta de 2% a băncilor centrale.

Deşi majoritatea economiştilor se aşteaptă la un declin semnificativ al ratelor inflaţiei în 2023, mulţi se în­doiesc că acesta va anunţa o ten­din­ţă dezinflaţionistă, notează CNBC.

Paul Hollingsworth, econo­mist-şef pe Europa la BNP Paribas, aver­tizează că inflaţia de bază va rămâne probabil ridicată după stan­darde trecute.

Scepticismul privind o revenire la niveluri normale ale inflaţiei este îm­părtăşit de Deutsche Bank. Christian Nolting, director de investiţii în ca­drul băncii, arată că pariurile pe re­du­­ceri de dobânzi în a doua jumătate a acestui an sunt premature.

„Credem că inflaţia va mai scă­dea în acest an, dar va fi mai ridicată faţă de anii trecuţi“.

O revenire mai puternică a cere­rii chineze ar putea crea presiune în sensul creşterii cererii globale. Un alt factor ce va contribui la menţinerea inflaţiei la niveluri ridicate are legă­tură cu accelerarea şi accentuarea tendinţelor de decarbonizare şi deglobalizare aduse de războiul din Ucraina.

În SUA, preşedintele Fed Jerome Powell vede două căi posibile pentru economie şi politica monetară: cu oarecare noroc, inflaţia se va tempera cu ajutorul creşterii ofertei. În caz contrar, recesiunea, deşi nu este o ţintă vizată de banca centrală americană, devine o posibilitate reală.

În Europa, preşedinta BCE Christine Lagarde anticipează că inflaţia se va apropia de 2% până în 2025.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO