Bănci și Asigurări

Valentin Lazea, BNR: Multe bănci au coborât la calificativul „mediocru“, de la „bunicel“

Valentin Lazea, BNR: Multe bănci au coborât la calificativul „mediocru“, de la „bunicel“

Valentin Lazea, economistul-şef al Băncii Naţionale

Autor: Liviu Chiru

06.04.2011, 23:47 169

Calificativele acordate de BNR băncilorcomerciale s-au înrăutăţit în ultimii doi ani, în special din cauzascăderii profitului, astfel că 59% dintre jucători erau incluşi lasfârşitul anului trecut în categoria de rating 3, care indică osituaţie "mediocră" din punct de vedere prudenţial.

"În ultimii doi ani transferul mare s-a făcut de la rating doila rating trei. Băncile au trecut de la «bunicele» la «mediocre»",a spus Valentin Lazea, economistul-şef al BNR, la un seminar petema creditării organizat de BCR.

Pe piaţă sunt active 42 de bănci, ceea ce înseamnă că numărulins­titu­ţiilor de credit cu rating 3 este de 25. BNR utilizează unsistem de evaluare a băncilor în funcţie de şase indicatori -capital, acţionariat, active, management, profit şi lichiditate(CAAMPL). Ratingul reflectă astfel soliditatea afacerilor uneibănci, dar şi sprijinul pe care îl poate primi de la acţionari încaz de necesitate. Calificativele sunt acordate pe o scară de la 1(cea mai bună situaţie) la 5 (o stare de sănătate şu­bredă).

Ponderea băncilor din categoria de rating 3 a urcat anul trecutcu circa şapte puncte, de la 52% la sfârşitul lui 2009, respectiv37%, în decembrie 2008. În paralel, în categoria de rating 2 se maiaflau la sfârşitul anului trecut doar 22% dintre bănci, faţă de 29%în decembrie 2009, respectiv 40% în 2008.

Doar 3% dintre cele 42 de bănci din sistem au primit rating 1 lasfârşitul anului trecut, faţă de 6% în 2009 şi 9% în 2008. La polulopus, ponderea băncilor notate cu rating 4 a urcat anul trecut cuaproape trei puncte, până la 15%. Nicio bancă nu a primit rating5.

Lazea a explicat că retrogradarea băncilor a fost determinată înspecial de problemele de profitabilitate.

"Băncile au fost nevoite să îşi facă curăţenie în bilanţuri, aufăcut provizioane şi le-a scăzut profitul. Sper ca spre finalulanului să se termine acest proces de curăţenie", a spus Lazea.

El a precizat că multe bănci au mers în anii de boom cu marje derisc prea mici când au dat finanţări imobiliare (raportul dintrevaloarea creditului şi valoarea de piaţă a imo­bilului luat îngaranţie), ceea ce le-a lăsat vulnerabile la scăderea preţurilor.Dacă valoarea garanţiei scade sub suma pe care banca o are derecuperat de la client, diferenţa trebuie provizionată.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO