Bănci și Asigurări

Valuta continua sa bata leul la creditare, cu tot efortul BNR de reducere a dobanzilor

08.04.2005, 19:21 20

Ritmul de crestere a creditului neguvernamental in valuta a continuat sa accelereze si in februarie, astfel ca soldul acestor imprumuturi marcheaza o expansiune fata de aceeasi perioada a anului trecut de 58,7% (exprimata in euro), cu aproape doua puncte procentuale mai mare decat cea din prima luna a anului. Exprimata in lei, cresterea anuala a creditului in valuta a fost de 44%, de peste doua ori mai mare decat cea a imrpumuturilor in moneda nationala.

Cresterea a fost alimentata de marirea cu 3% a soldului creditelor in valuta (exprimata in euro), pe parcursul lui februarie, consemnandu-se astfel mentinerea ritmului din ianuarie.

Creditul neguvernamental marcheaza insa o crestere nominala, februarie la februarie, de 32,5%, ritm care nu este considerat ingrijorator. In termeni reali, cresterea, exprimata in lei, a fost de 21,7%. BNR si-a propus pentru finalul acestui an un ritm de crestere al creditului neguvernamental de 28,6% in termeni nominali.

Soldul total al creditului neguvernamental a marcat in februarie o crestere nominala de 0,7%, dupa ce in luna precedenta inregistrase o scadere de aproape 2%. La sfarsitul lui februarie, soldul creditului neguvernamental era de 416.140 de miliarde de lei (echivalentul a 11,4 mil. euro).

Rezultatele sunt insa imbunatatite de aprecierea cursului, care a facut ca, expimat in lei, soldul creditelor in valuta sa stagneze.

Creditele in lei au inregistrat in februarie o crestere cu 1,7%in termeni nominali, usor mai mare decat cea din prima luna a anului.

Banca Centrala si-a propus inversarea ritmurilor de crestere ale celor doua componente pe parcursul acestui an. Astfel, creditul in valuta ar trebui sa inregistreze un ritm de crestere de 26,8%, in timp ce la imprumuturile in lei expansiunea ar trebui sa fie de 31,4%.

Pentru aceasta BNR a luat o serie de masuri, cea mai recenta fiind includerea in randul surselor de finantare in valuta pentru care se constituie rezerve minime obligatorii (RMO) si a celor atrase pe perioade mai mari de doi ani. Alaturi de marirea ratei RMO la valuta, masura implementata inca de anul trecut, aceasta ar trebui sa duca la scumpirea creditelor in moneda straina, in conditiile in care se forteaza scaderea celor percepute la lei.

Creditul neguvernamental net inregistra la sfarsitul lui februarie un sold negativ de -46379 miliarde de lei, cu 16% mai mic decat cel din ianuarie. Evolutia a avut loc ca urmare a diminuarii Contului General al Trezoreriei Statului si scaderii disponibilitatilor la dispozitia Fondului National (fonduri Phare).

La economisire, preferinta populatiei pentru leu a fost insa evidenta. In februarie, depozitele populatiei in lei au cresuct cu 5,8%, pana la 147.460 de miliarde de lei (4 miliarde de euro). Depunerile in valuta au inregistrat o scadere de 0,1% (exprimata in euro), ajungand la 2,5 miliarde de euro.

Exprimata in lei, scaderea a fost de 3%. Agentii economici au preferat de asemenea leul pentru economisire. Depozitele acestora in lei au crescut in februarie cu 11,3%, ajungand la 130.867 de miliarde de lei (3,6 miliarde de lei). Fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea exprimata in lei este de 73%.

Depozitele in valuta au crescut cu 1,5%, exprimat in lei, respectiv 1,4% in euro, pana la un sold de 3,4 mld. euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO