Bănci și Asigurări

Vanzarile de valuta imping euro sub 3,6 lei

19.10.2005, 20:03 12

Euro a coborat ieri sub pragul de 3,6 lei, dupa a treia zi consecutiva de depreciere.

Banca Nationala a calculat un curs de 3,5983 lei pentru un euro, cu 0,0140 unitati mai putin decat in ziua precedenta. Dealerii se asteapta acum ca piata sa impinga euro chiar mai jos, daca banca centrala nu intervine.

Dolarul a reusit insa sa marcheze o usoara apreciere in fata leului, dupa ce s-a intarit si pe pietele internationale. Cursul a urcat cu 0,0093 unitati, pana la 3,0102 lei pentru un dolar.

Piata valutara s-a deschis ieri in cotatii de 3,5950/3,6000 lei pentru un euro, usor sub nivelul inchiderii din ziua precedenta. In primele ore ale sedintei de tranzactionare jucatorii au cumparat valuta, cotatiile urcand pana la un nivel maxim de 3,6050/ 3,6100 lei pentru un euro. De la acest nivel tendinta s-a inversat, dupa ce in piata au aparut interese de vanzare. Euro a coborat astfel pana la 3,5920/ 3,5970 lei la inchiderea pietei.

"De dimineata unii jucatori au simulat o cumparare agresiva de valuta. Ulterior insa au aparut ordine de vazare, care au dus cursul mai jos. Se pare acum ca euro va continua sa se deprecieze. Volumele tranzactionate au fost mai mari decat cele de luni", comenteaza un dealer.

Piata a inregistrat luni un deficit de 20 mil. euro, pe fondul unor vanzari catre clienti de 220 mil. euro. Volumul operatiunilor interbancare a coborat insa la 67 mil. euro, cu mult sub media ultimelor zile. Volumul total tranzactionat pe piata a fost de 287 mil. euro.

Pe piata la termen de la Sibiu euro a fost cotat pentru sfarsitul anului la 3,6011 lei, la nivelul zilei precedente. Cotatiile au ramas doar usor deasupra cursului oficial, in conditiile in care operatorii se asteapta mai degraba la intariri ale leului in aceasta perioada.

Dolarul a continuat sa castige teren in fata euro pe pietele internationale, chiar dupa publicarea, la inceputul saptamanii, a unor date negative privind economia americana (scaderea increderii consumatorilor si a productiei industriale). Cotatiile au coborat ieri pana la 1,1940 dolari pentru un euro, de la 1,2010 dolari/euro la inchiderea pietelor de luni. Analistii se asteapta ca dolarul sa inregistreze noi aprecieri, daca reuseste sa sparga nivelul suport de 1,19 dolari/euro.

Pe piata monetara dobanzile au oscilat in continuare intre 0,5% si 3% pe an la depozitele pe o zi, pe fondul mentinerii excesului de lichiditate. In piata exista insa asteptari privind o eventuala schimbare a politicii monetare, in conditiile in care mentinerea excesului de lei poate crea presiuni inflationiste care ar pune in pericol tinta pentru acest an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO