Bănci și Asigurări

VIDEO ZF LIVE. Ramona Jurubiţă, KPMG: În 2016 vor continua litigiile fiscale

Autor: Cristina Bellu

31.12.2015, 11:58 576

Persoanele fizice şi juridice vor putea solicita Fiscului şi direcţiilor de specialitate din Finanţe să li se amâne sau anuleze plata penalităţilor de întârziere şi a dobânzilor aferente datoriilor la bugetul de stat înregistrate până la 30 septembrie, conform Ordonanţei nr. 44/2015 aprobată de Guvern şi intrată în vigoare la 21 octombrie 2015.

"Această ordonanţă care presupune anularea penalităţilor de întârziere plus anularea unei cote de 54,2% din dobânzile de întârziere, reprezintă o facilitate acordată mai multor categorii de contribuabili din care fac parte cei care au obligaţii principale la bugetul statului neachitate până la data de 30 septembrie, cei care au obligaţii fiscale pe care şi le corectează şi contribuabilii care au obligaţiile de plată achitate la 30 septembrie - adică impozit pe profit, taxă pe valoare adăugată, dar din anumite motive nu şi-au achitat penalităţile şi dobânzile de întârziere, adică au achitat debitul, dar n-au mai avut disponibilităţi  să achite şi restul", a spus  Ramona Jurubiţă, Head Tax and Legal Services la firma de audit şi consultanţă KPMG România, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Potrivit actului normativ persoanele fizice şi juridice care aveau la 30 septembrie datorii la bugetul de stat vor fi scutite de penalităţile de întârziere dacă achită obligaţiile principale de plată până la 31 martie 2016. Totodată, acestea vor beneficia de amânarea la plată a obligaţiilor de plată accesorii, până la data soluţionării cererii de anulare a accesoriilor sau, în cazul în care nu se depune o cerere de anulare a accesoriilor, până la 30 iunie 2016 inclusiv, pentru contribuabilii care notifică Fiscul.

"Motivul acestei legislaţii şi a acestei facilităţi este de a elimina blocajele din economie şi de a da posibilitatea celor care nu şi-au declarat veniturile să şi le declare într-un interval rezonabil . Practic, scopul acestei legislaţii a fost să-i forţeze cumva pe cei care au sume nedeclarate, să le declare voluntar. Este un moment bun ca fiecare contribuabil să-şi facă curăţenie şi o analiză în fişa fiscală pe ultimii cinci ani, astfel încat să beneficieze de prevederile ordonanţei", a precizat Jurubiţă.

Referindu-se la modul în care reacţionează autorităţile fiscale, acesta a remarcat că datorită faptului că autorităţile fiscale nu au o procedură bine pusă la punct în legătură cu aplicarea facilităţii, există o prudenţă excesivă în aplicarea sumelor. "O astfel de legislaţie dacă devine greu de implementat din punct de vedere administrativ şi din punct de vedere al autorităţilor fiscale, după aceea, devine contrar obiectivului propus"

 

2015 din punct de vedere fiscal şi perspective pentru 2016

Ramona Jurubiţă consideră că în 2015 s-au pus bazele unor principii bune şi că este foarte important ca 2016 să se îndrepte spre o relaţie între contribuabil şi autoritatea fiscală ca o relaţie de parteneriat şi nu ca o relaţie de tip poliţist-infractor. "Este anormal să consideri că toată lumea eludează legea în acestă ţară şi să mergi la un contribuabil corect, să ceri controale care durează ani de zile. Nu este benefic nici pentru contribuabilul care trebuie să mobilizeze resurse suplimentare în a face faţă solicitărilor inspectorilor fiscali, dar nici din perspectiva inspectorilor şi a bugetului statului care, pe termen mediu, pierde. Există acestă frică şi goană după venituri la bugetul statului care se resimte din partea autorităţilor fiscale, iar relaţia dintre contribuabil şi organul de control este în foarte multe cazuri extrem de tensionată"

Referindu-se la decizia de scădere a impozitului pe dividende de la 16% la 5%, Jurubiţă o apreciază ca fiind pozitivă. "Este o decizie care îi încurajează pe cei care au ţinut profiturile nedistribuite, să distribuie capitaluri care sa meargă fie spre investiţii, fie spre consum. Efectele benefice pot fi pe multiple planuri, dar cel mai important din punctul meu de vedere pe termen scurt şi mediu este că devenim o jurisdicţie atractivă din punct de vedere al companiilor, o jurisdicţie atractivă pentru a avea holdinguri şi sedii de cât mai multe multinaţionale, pentru că există această cotă atractivă de impozit pe dividende"

În 2016 Ramona Jurubiţă spune că vor continua litigiile fiscale. "Strategia oficială a ANAF este să se concentreze pe marii contribuabili, adică să-şi redirecţioneze aparatul de control spre cei care sunt încadraţi în categoria de risc şi care nu au fost controlaţi în ultimii cinci ani. Cred că această categorie de mari contribuabili va fi vizată în 2016 atât la nivel de companii cât şi la nivelul persoanelor fizice."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO