Bănci și Asigurări

Vienna Insurance isi majoreaza capitalul cu 1 mld. euro

28.03.2008, 19:01 10

Vienna Insurance detine in prezent in Romania companiile Omniasig, Asirom, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, Unita, Omniasig Life si Agras, care au inregistrat anul trecut afaceri totale de aproape 800 mil. euro. Pentru a evita eventuale probeleme cu Consiliul Concurentei, Vienna Insurance intentioneaza sa vanda Unita, asigurator cu afaceri de circa 138 mil. euro anul trecut. De asemenea, potrivit unui raport al austriecilor, Vienna Insurance si-ar putea vinde participatia pe care o detine in cadrul companiei de asigurari Bank Austria Creditanstalt Versicherung.
Pentru a suporta o tranzactie de 1,4 mld. euro, asiguratorul pregateste o majorare de capital cu un miliard de euro, 300 mil. euro urmand sa provina dintr-un credit-hibrid. De asemenea, AGA urmeaza sa avizeze o propunere ca grupul sa poata emite obligatiuni convertibile in actiuni de pana la 2 mld. euro pana in 2013.
Pe langa cele doua companii de asigurari ale BCR, Vienna Insurance a preluat intreaga divizie de asigurari a Erste, Sparkassen Versicherung, cu filiale in Austria, Cehia, Slovacia, Croatia si Ungaria. Erste si-a vandut toata participatia detinuta la BCR Asigurari, singura companie de asigurari generale a grupului, in timp ce in cadrul BCR Asigurari de Viata si al companiilor de asigurari de viata din regiune va pastra 5% din actiuni. In 2004, Erste Bank a vandut catre Vienna Insurance divizia sa de asigurari non-viata din Cehia, sustinand ca actuala tranzactie ar reprezenta "un pas logic" in urma afacerii respective.
Businessul Erste Bank de pe piata romaneasca a asigurarilor este al treilea ca marime din regiune (aproape 200 mil. euro), dupa cele din Austria (808,6 mil. euro) si Cehia (232,9 milioane de euro). In Ungaria, Erste are afaceri de 36 mil. euro din asigurari, in Slovacia - de 24,8 mil. euro, iar in Croatia - de 8,9 milioane de euro.
Companiile Omniasig, Omniasig Life, Unita si Agras au inregistrat anul trecut prime brute subscrise de 413,5 mil. euro, in crestere cu 74,5% fata de 2006.
Pe segmentul de asigurari generale, afacerile companiilor au urcat cu 77,9%, pana la la 400 mil. euro, in timp ce cresterea pe asigurari de viata a fost de 12,5%, pana la 13,6 mil. euro. Profitul brut cumulat al celor patru companii s-a majorat cu 65,6%, ajungand la 4,56 mil. euro.
2008 este cel mai agitat an de pana acum in ceea ce priveste tranzactiile din piata asigurarilor. In februarie fondul de investitii ceh PPF Investments a vandut Ardaf si RAI catre Generali PPF, iar in urmatoarele luni ar trebui sa fie finalizata vanzarea Asiban si poate si a Unita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO