Bănci și Asigurări

Viitorii administratori de pensii private mizeaza pe pilonul II

26.09.2006, 19:25 23

Companiile care vor administra fonduri de pensii private asteapta introducerea pilonului II (pensiile obligatorii administrate privat) al sistemului de pensii, pe care il considera mai atractiv decat pilonul III (pensiile facultative).
Totusi, in timp ce fondurile de pensii facultative vor functiona de la inceputul lui 2007, pentru a administra fonduri de pensii din pilonul II, societatile de asigurare si cele de administrare a investitiilor mai au de asteptat un an.
"Aceasta lansare nu a avut o logica conceptuala, pentru ca pilonul III vine ca o completare a pilonului II. Adevaratul start al pensiilor private va fi atunci cand pilonul II va incepe sa functioneze", afirma Theodor Alexandrescu, director general la societatea de asigurari de viata AIG Life, al doilea jucator de pe piata de profil.
In primul an de functionare a pilonului II al sistemului de pensii, catre aceste fonduri vor fi transferate 2 procente din contributia la asigurarile sociale de stat, contributia transferata urmand sa fie majorata cu 0,5% pe an, pana la 6% in opt ani.
Alexandrescu spune ca nivelul de 2% este foarte redus, atat pentru dezvoltarea afacerilor pe acest segment, cat si in ceea ce priveste banii pe care ii va primi contribuabilul. De aceeasi parere este si Bram Boon, director general la ING Asigurari de Viata.
Introducerea fondurilor de pensii din pilonul II va crea un deficit in bugetul asigurarilor sociale de stat de 0,1-0,2% din PIB in 2007, adica circa 150 de milioane de euro, estimeaza Mircea Oancea, presedintele Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).
Potrivit lui Oancea, institutiile de colectare si evidenta pentru fondurile de pensii din pilonul II vor fi Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) si Casa Nationala de Pensii si alte drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS).
"Tranzitia economica in Romania se va incheia in momentul in care va fi lansat pilonul II, la mijlocul anului viitor. 1 iunie 2007 trebuie sa fie data la care in Romania va incepe posttranzitia, adica modernizarea economiei, care probabil se va incheia in 2020", sustine Varujan Vosganian, presedintele Comisiei de buget-finante din Senat.
El estimeaza ca in 2020 activele fondurilor de pensii private vor fi de cateva zeci de miliarde de euro. "Daca incepeau sa functioneze din 2001, fondurile de pensii private aveau acum o capitalizare de 3 miliarde de euro", afirma Vosganian.
Presedintele CSSPP spune ca pana la sfarsitul lui octombrie va incepe autorizarea primilor operatori de pe piata pensiilor facultative. Persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale vor putea contribui la aceste fonduri cu maximum 15% din venitul lunar brut.
Aparitia pensiilor private ar putea sa puna presiune pe piata de capital, afirma companiile care vor activa in acest domeniu. "Vom asista probabil la o crestere artificiala a preturilor de pe piata de capital, pentru ca cererea este mare, iar oferta - redusa", sustine Crinu Andanut, directorul diviziei de pensii din cadrul Allianz-Tiriac, cea mai mare companie de pe piata asigurarilor.
Pe de alta parte, Eugen Voicu, presedintele societatii de administrare a investitiilor Certinvest, o alta societate interesata de administrarea pensiilor private, spune ca problema unei piete de capital mai putin dezvoltate nu este foarte grava.
"Activele fondurilor de pensii private vor creste in timp, timp in care piata de capital se va dezvolta. De asemenea, legea ne permite sa investim si pe pietele straine", spune Voicu.
Printre societatile care au anuntat ca sunt interesate sa administreze fonduri de pensii private se numara Allianz-Tiriac, Aviva, AIG Life, BCR Asigurari de Viata, Certinvest, Generali, Interamerican, ING Asigurari de Viata, KD Life sau Omniasig Life.
In prezent, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) lucreaza la un proiect de modificare a Legii 32/2000, care reglementeaza piata asigurarilor, astfel incat sa le fie permis societatilor de asigurare sa administreze fonduri de pensii private, iar brokerii de asigurare sa poata vinde aceste produse, a anuntat ieri Angela Toncescu, presedintele CSA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO