Bănci și Asigurări

Vine criza, un nou avertisment: numărul companiilor din Europa aflate în dificultate financiară a crescut pentru prima dată din 2016

Vine criza, un nou avertisment: numărul companiilor din...

Autor: Bogdan Cojocaru

05.08.2019, 00:00 1631

Numărul companiilor care nu mai pot genera venit din Europa, Orientul Mijlociu şi Africa a crescut în primul semestru pentru prima dată în ultimii peste doi ani, potrivit unei analize a Moody’s Investors Service preluată de Bloomberg. 

Lista Moody’s cu companii aflate în dificultate financiară a crescut de la 39 la 47 în prima jumătate a anului. Aceasta este prima dată când lista se extinde de la sfârşitul anului 2016. De asemenea, numărul total de firme din regiunea Europa, Orientul Mijlociu şi Africa cu o probabilitate ridicată de neplată este aşteptat să se extindă în următoarele 12 luni, în special în caz de recesiune, deoarece numărul companiilor apropiate de intrarea pe listă depăşeşte numărul celor care ar putea-o părăsi mulţumită unei îmbunătăţiri a calificativului, a explicat Kristin Yeatman, analist la Moody’s.

Cu toate acestea, raportul este puţin probabil să descurajeze frenezia în curs pentru obligaţiunile corporative mai riscante. Cumpărătorii se grăbesc să investească în obligaţiuni cu yielduri mai ridicate, dar mai riscante, într-un moment în care stocul total de obligaţiuni cu calificative în clasele recomandate pentru investiţii şi cu randamente mai mici de 0% a atins 14.000 de miliarde de dolari şi în care numărul companiilor europene care au întrat în default a crescut până la cel mai înalt nivel din 2010, potrivit analiştilor de la JPMorgan Chase & Co.

La extinderea listei Moody’s au contribuit retrogradarea producătorului german de turbine eoliene Senvion GmbH şi a producătorilor de echipamente de securitate IDEMIA Group şi Praesidiad Group. Companiile din industria prelucrătoare sunt acum printre cele mai susceptibile de default în Europa, împreună cu afacerile din sectoarele de servicii, retail şi produse de consum, potrivit raportului. „Suferim de o recesiune a producţiei“, a spus Olivier Monnoyeur, un manager de portofoliu cu randament ridicat de la BNP Paribas Asset Management.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO