Bănci și Asigurări

Visa pare sa-si atinga obiectivul

09.11.2001, 00:00 15



Numarul cardurilor emise de VISA pe piata romaneasca a depasit la sfarsitul lunii octombrie 900.000, fiind astfel create premizele emiterii a peste un milion de carduri pana la sfarsitul anului asa cum era prevazut in planul initial al Visa.

Oficialii Visa considera ca piata romaneasca are un potential deosebit de absorbtie a cardurilor, si chiar daca in acest moment se afla la nivelul Ungariei de acum 4 ani sau al Poloniei de acum 5 ani "toate drumurile merg inainte".

Recent, Anne Cobb, presedintele VISA International pentru Europa Centrala si de Est, a mentionat ca piata romaneasca a cardurilor are un potential de 7 milioane de carduri Visa

Datele furnizate de VISA arata ca la sfarsitul anului trecut erau 468.000 de carduri VISA in circulatie. Valoarea tranzactiilor pe aceste carduri in 2000 a fost de 202,5 milioane USD fata de aproximativ 300 milioane USD inregistrate numai in acest an.

Ideea pe care se concentreaza strategia Visa pentru piata romaneasca nu merge pe incurajarea cresterii numarului de POS-uri (aparate instalate la comercianti), deficitare, ci mai degraba a unei campanii care sa aiba ca rezultat cresterea numarului de carduri active.

Potrivit oficialilor Visa, numai asa se va crea o presiune indirecta asupra comerciantilor care "atunci cand vor vedea ca le intra pe usa tot mai multi posesori de carduri se vor vedea nevoiti sa-si instaleze POS-uri".

In Romania sunt 11 banci emitente de carduri VISA: Banc Post, BRD - Groupe Societe Generale, BCR, Banca "Ion Tiriac", Banca Agricola, Banca Transilvania, Citibank, Piraeus Bank, ABN Amro Bank, Alpha Bank, HVB. Alte trei banci vor emite in curand carduri VISA: Banca Romaneasca, Volksbank si ING.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO