Bănci și Asigurări

Zepter Fond de Pensii vinde tot un produs cu risc mediu

01.11.2007, 16:56 31

Fondul de pensii private obligatorii (pilonul II) ce va fi administrat de Zepter Pensii are un profil de risc mediu si se incadreaza in media pietei si la comisioane si politica de investitii, conform prospectului schemei de pensii, trimis de companie pentru ZF.
Produsul Zepter va investi 65% din activele clientilor in instrumente cu risc scazut (50% in titluri de stat emise de Romania sau statele din Spatiul Economic European, 10% in titluri de stat SUA, Canada, Japonia si 5% in obligatiuni institutionale straine), 25% in actiuni listate si 10% in obligatiuni corporative. Politica investitionala este flexibila, la fel ca si in cazul celorlalte fonduri de pe piata.
In cazul Zepter, ponderea investitiilor in instrumente cu risc scazut poate ajunge pana la 85%, iar ponderea plasamentelor in actiuni listate poate ajunge la 30%.
Cat priveste comisioanele, Zepter Fond de Pensii foloseste maximele legale, la fel ca si marea majoritate a companiilor de administrare de pe piata. Comisionul initial de administrare este de 2,5% din contributiile virate, inainte ca acestea sa fie convertite in unitati de fond, iar comisionul de administrare permanent este de 0,6% din active pe an (sau 0,05% pe luna). In cazul transferului participantului la alt fond inainte de doi ani de la aderare, administratorul percepe o penalitate (comision) de transfer de 5% din activul personal.
Fondul gestionat de Zepter va fi auditat de catre Ernst&Young, iar depozitarul fondului va fi BRD-SocGen. Zepter Fond de Pensii are un capital social de 5,5 milioane de euro, detinut in proportie de 40% de holdingul elvetian United Business Activities, 30% de Ecconsult (Germania), 25% de o societate slovena si 4% de actionari persoane fizice.
Directorul general al Zepter Fond de Pensii este Marko Simic, fost presedinte al Consiliului de administratie al societatii de administrare a investitiilor KD Investments. De asemenea, membru in Consiliul de Administratie al Zepter Fond de Pensii este si Romeo Jantea, fost CEO al BCR Asigurari si actualmente CEO al FinCoP, al doilea broker de pensii private ca marime de pe piata.
Fondul de pensii private obligatorii administrat de Zepter este ultimul dintre cele 18 autorizate sa functioneze pe piata, la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) nemaiexistand alte fonduri in autorizare in acest moment, conform ultimelor informatii disponibile.
Toti salariatii cu varsta de maximum 35 de ani trebuie sa isi aleaga un fond de pensii private obligatorii (pilonul II) pana la data de 17 ianuarie 2008. De asemenea, salariatii cu varsta intre 35 si 45 de ani isi pot alege si ei un astfel de fond, fara a fi insa obligati si avand timp sa se decid pana la 45 de ani.
Pana acum, in prima luna de vanzare a pensiilor private olbligatorii, au aderat la aceste fonduri peste 1,14 milioane de persoane, adica o treime din piata estimata la circa 3,5 milioane de clienti de catre majoritatea companiilor de administrare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO