Buget 2012

Consiliul Fiscal recomandă Guvernului să stabilească ţinte trimestriale de absorbţie a fondurilor UE

Autor: Ovidiu Tempea - Mediafax

25.11.2011, 17:33 80

Consiliul Fiscal recomandă Guvernului să stabilească pentru ministere şi alţi orodonatori principali de credit ţinte trimestraile privind absorbţia fondurilor europene, care apare esenţială în construcţia bugetară pentru compensarea efectelor negative ale crizei asupra fluxurilor de capital.

"Consiliul fiscal apreciază angajamentul Guvernului pentru îmbunătăţirea substanţială a absorbţiei fondurilor europene, mai ales într-un context internaţional dificil care creează constrângeri în finanţarea necesarului de investiţii. Absorbţia fondurilor europene devine astfel esenţială pentru compensarea efectelor negative cauzate de criza datoriilor suverane asupra fluxurilor de capital. În aceste sens, Consiliul fiscal recomandă stabilirea de ţinte trimestriale de absorbţie efectivă de fonduri europene, pe ordonatori de credite, care să fie monitorizate cu stricteţe şi care să permită corectarea rapidă a eventualelor deficienţe", se arată în opinia Consiliului Fiscal privind proiectul de buget pentru anul 2012.

Proiectul de buget al anului 2012 prevede venituri aferente fondurilor europene de post-aderare de 12,5 miliarde lei (aproximativ 3 miliarde euro) în creştere cu 60% faţă de anul 2011. În plus, Guvernul se aşteaptă la încasări de un miliard de lei din fonduri europene pre-aderare.

Îngrijorarea Consiliului Fiscal este explicabilă, întrucât resursele bugetare interne alocate pentru investiţii vor scădea anul viitor cu 1,3-2 miliarde lei faţă de sumele programate în 2011, dar Guvernul speră să compenseze printr-o absorbţie a fondurilor europene în creştere cu 50%.

Proiectul de buget indică pentru anul viitor cheltuieli cu investiţiile în sumă de 37,8 miliarde lei, reprezentând 6,5% din PIB şi mai mari cu 2,4 miliarde lei decât valoarea prevăzută pentru acest an, de 35,4 miliarde lei.

Din suma bugetată la investiţii pentru anul viitor, peste 18,3 miliarde lei reprezintă însă proiectele care beneficiază de fonduri europene, incluzând cofinanţarea, iar fondurile nete care ar urma să vină în investiţii direct de la UE se cifrează la aproximativ 11,6 miliarde lei, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor.

În aceste condiţii, cheltuiala internă pentru investiţii ar urma să se ridice la 26,2 miliarde lei.

Cheltuielile cu investiţiile bugetate programate pentru acest an se plasează la 35,4 miliarde lei, din care 13,7 miliarde lei reprezintă proiecte cu finanţare europeană, incusiv cofinanţarea.

Fondurile absorbite direct de la UE pentru cheltuielile de investiţii sunt estimate la 7,9 miliarde lei, de unde rezultă că din fonduri locale se cheltuiesc pentru investiţii circa 27,5 miliarde lei.

Aceste defalcări anuale demonstrează o scădere a cheltuielilor interne destinate investiţiilor în 2012 cu 1,3 miliarde lei, de la 27,5 miliarde lei la 26,2 miliarde lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO