Burse - Fonduri mutuale

4.000 de straini au jumatate din Bursa

12.03.2008, 18:00 16

Investitorii straini au ajuns sa controleze aproape jumatate din actiunile listate pe piata de capital, adica 45%, in timp ce actionarii locali, inclusiv statul roman, sunt inca majoritari in privinta capitalului detinut, conform datelor furnizate de Depozitarul Central, institutie care tine registrul actionarilor pentru companiile listate pe piata de capital. Aceasta este prima statistica privind actionarii companiilor listate la BVB data publicitatii.
Investitorii din Austria, Franta si Germania controleaza aproape o treime din actiunile listate, principalele detineri fiind pachetele OMV (Austria) la Petrom, Societe Generale (Franta) la BRD, Vimetco (Olanda) la Alro sau The Rompetrol Group (Olanda) la Rompetrol Rafinare.
Valoarea detinerilor investitorilor straini se ridica la finalul anului trecut la 52,5 miliarde de lei (14,5 miliarde de euro). Pachetele de actiuni erau detinute de circa 4.000 de investitori, conform Depozitarului Central. Celelalte 55% din capitalul societatilor listate pe Bursa sunt controlate de peste 9 milioane de actionari locali. Cei mai multi dintre acestia, peste 8 milioane, detin insa doar cateva actiuni la SIF, din programul de privatizare in masa.
Ponderea capitalului strain in actiunile companiilor listate este un indicator al implicarii capitalului strain la nivelul intregii economii, in conditiile in care desi vaoloarea investitiilor straine de-a lungul timpului este cunoscuta, este mai greu de calculat cat din economie este controlat de capitalul strain.
Totalul investitiilor straine directe din Romania, care include si o parte din achizitiile de actiuni listate, era la finalul anului trecut de 36,6 miliarde de euro. Spre comparatie, din anul 2000, investitiile straine la Bursa (cumparari minus vanzari), care nu includ privatizarile, s-au ridicat la 600 de milioane de euro.
Evolutia actiunilor listate a fost influentata in ultimii ani tot mai mult de evolutiile de pe pietele internationale, in conditiile in care investitorii straini sunt din ce in ce mai prezenti pe piata, atat din punctul de vedere al detinerilor, cat si al tranzactiilor.
Ponderea investitorilor straini in tranzactii a crescut constant in ultimii ani, ajungand la circa jumatate la finalul anului trecut. In primele doua luni din acest an ponderea in tranzactii s-a redus ca urmare a crizei de pe pietele externe, care a diminuat fluxul de investitii.
Cele mai mari participatii detinute de investitorii straini sunt detinerile majoritare ale OMV la Petrom si ale Societe Generale la BRD. Din cele 14,5 miliarde de euro, capital strain investit in actiuni listate, aproape 4 mi-liarde reprezentau la finalul anului 2007 pachetul de 51% al OMV la Petrom, in timp ce pachetul de 58% al Societe Generale la BRD valora putin peste 3 miliarde de euro.
Valoarea pachetelor detinute de investitorii straini a scazut drastic anul acesta, din cauza caderii preturilor, dar si a deprecierii leului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO