Burse - Fonduri mutuale

A venit si corectia, dar cumparatorii raman interesati, spun brokerii

06.01.2006, 19:50 18

Dupa cresterile spectaculoase din primele doua sedinte de tranzactionare din acest an, Bursa a inregistrat ieri o corectie usoara. Dintre companiile cele mai lichide, cele mai mari scaderile au inregistrat SIF-urile, dar pierderile nu au fost mari, grupul acestor societati suferind in medie o scadere de 1%.

Indicele BET a inregistrat o scadere nesemnificativa, in conditiile in care o mare parte din titlurile cele mai importante de pe piata au stagnat in jurul preturilor anterioare, doar BRD suferind o scadere ceva mai importanta, de 2%. Actiunile Petrom si Rompetrol Rafinare au inchis sedinta la aceleasi preturi de marti, in timp ce Banca Transilvania a inregistrat o crestere usoara de pana la 1%.

Lichiditatea pe piata a fost in scadere fata de sedinta precedenta, tranzactii ridicate derulandu-se doar cu actiunile SIF Transilvania, Oltenia si Moldova, fiecare cu rulaje in piata de peste 9 milioane de lei (peste 2,5 mil. euro).

"Scaderile de azi (de ieri - n.red.) sunt doar corectii, normale de altfel dupa cresterile puternice din sedintele anterioare. De altfel, si pe parcursul acestei sedinte s-a vazut ca interesul cumparatorilor ramane semnificativ", a comentat Valerian Ionescu, director de operatiuni la CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului HVB. El a mai precizat ca din ce s-a putut vedea in piata in aceasta perioada ponderea cumparatorilor romani a fost cu mult mai mare decat cea a strainilor.

"E destul de posibil ca si pe parcursul zilei de maine (de azi - n.red.) sa asistam la noi corectii, dar cred ca saptamana viitoare cresterile vor reveni, numai ca, sper eu, intr-un ritm mai lent", a mai spus Ionescu.

Brokerii care lucreaza preponderent cu investitori romani spun ca acum, la inceput de an, nu s-au inregistrat deschideri de conturi noi de catre persoane fizice romane, dar, adauga ei, in urma mediatizarii mai puternice de care are din nou parte Bursa, este posibil ca sa vina in continuare mai multi romani atrasi de mirajul castigurilor in aparenta usor de obtinut pe Bursa.

"Numai ca de data aceasta cred ca investitorii si-au invatat lectia si nu o sa se mai arunce cu capul inainte. Cred ca au inceput sa fie tot mai constienti ca trebuie sa faca o analiza atenta inainte de a investi, bursa fiind in fond un loc unde se poate castiga, dar la fel de bine se si poate pierde", a precizat Marian Lupu, director general adjunct la societatea de brokeraj Estinvest.



Actiunile SIF Transilvania au suferit o corectie de 1,3% dupa o crestere de peste 12% in primele sedinte ale anului. Aceste titluri au fost cele mai tranzactionate, cu un rulaj de 13,4 mil. lei. Cu aceste actiuni s-a derulat si o tranzactie speciala, in valoare de 0,47 mil. lei. Dupa ce in cea mai mare parte a anului trecut, cele mai intens tranzactionate SIF-uri au fost Oltenia si Moldova, spre final de an atentia investitorilor s-a indreptat mai ales asupra SIF Transilvania, in conditiile in care, spun brokerii, aceasta SIF ramasese in urma celorlalte in ceea ce priveste cresterea de pret. Anul trecut, cursul SIF Transilvania a castigat 102%, in timp ce aprecierea medie la nivelul SIF-urilor a fost de 175%.



Titlurile Bancii Transilvania au avansat ieri cu alte 0,7%, dar brokerii spun ca in 2006 aceste actiuni vor aduce un castig sub avansul indicelui BET.

"Pe Banca Transilvania, strainii mai mult vand decat cumpara, in timp ce ponderea romanilor la cumparare e mai mare decat media pe Bursa ca rulaj. Chiar daca probabil va da din nou actiuni gratuite, cred ca Banca Transilvania va avea in acest an un avans sub cresterea BET", considera Valerian Ionescu, director de operatiuni la societatea de brokeraj CA IB Securities. Ultima tranzactie de ieri cu actiunile Bancii Transilvania s-a realizat la pretul de 1,34 lei/actiune.



Actiunile Turbomecanica au consemnat din nou o sedinta cu un salt puternic, pretul acestor titluri castigand ieri peste 5%. "Probabil tot SIF Banat-Crisana a fost principalul cumparator, in conditiile in care in ultimele luni aceasta SIF a inceput un proces de consolidare a pozitiei pe care o detine in cadrul Turbomecanica", a precizat Gabriel Gheorghe, director general adjunct la societatea de brokeraj Equity Invest. SIF Banat-Crisana, un actionar semnificativ al companiei, a cumparat in ultima parte a anului trecut actiuni la Turbomecanica in mai multe randuri. In 2005, titlurile Turbomecanica au inregistrat o apreciere de 31%.



Titlurile Broker au suferit o scadere de 1%, dupa ce in zilele anterioare, de crestere spectaculoasa la Bursa, cursul acestor actiuni inregistrase aprecieri modeste. "In ultima perioada au fost foarte multe ordine de vanzare pe actiunile Broker. Pe cumparare pentru fiecare nivel de pret sunt ordine de cateva mii de actiuni, in timp ce la vanzare sunt ordine de zeci de mii de actiuni", a comentat Gabriel Gheorghe. Brokerii nu se apteapta la o evolutie spectaculoasa din partea acestor actiuni nici in continuare. "Probabil si Broker va da actiuni gratuite in acest an, dar chiar si in aceasta situatie nu ma astept la o crestere spectaculoasa pentru aceste titluri", spune Gheorghe.



Actiunile Flamingo au facut o revenire dupa scaderile din ultima perioada, cursul titlurilor avansand ieri cu 3,8%. "Cred ca e doar o simpla revenire, nu cred ca e vorba de o intrare pe o tendinta de crestere. Investitorii asteapta sa afle mai multe informatii despre fuziunea cu Flanco, plus ca in general majoritatea investitorilor nu se asteapta ca societatea sa raporteze rezultate foarte bune pe anul trecut, in conditiile in care conducerea socetatii a redus estimarile de profit pe care le facuse anterior", considera Marian Lupu. La inchidere, titlurile Flamingo au fost cotate la 0,415 lei/actiune, sub pretul la care actiunile au fost tranzactionate in perioada finalul lui septembrie - prima parte a lunii decembrie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO