Burse - Fonduri mutuale

Achizitiile strainilor pe piata de capital au revenit pe plus

25.10.2006, 18:45 15

Emisiunea de obligatiuni a Bancii Mondiale (BM) a dus vanzarile investitorilor straini pe piata de capital la un nivel record in septembrie, un alt record inregistrandu-se si la nivelul iesirilor de capital strain din conturile brokerilor.
Excluzand obligatiunile in lei ale BM in valoare de 525 milioane de lei (150 de milioane de euro), pe actiuni strainii au fost cumparatori neti, cu achizitii de 66,75 milioane de euro, mai mari cu 10,5 milioane de euro decat vanzarile, dupa ce in iulie si in august, vanzarile depasisera achizitiile. Obligatiunile emise de BM au o scadenta de trei ani si o dobanda fixa de 6,5%.
Per ansamblu, incluzand si valoarea obligatiunilor, vanzarile strainilor au insumat 205,5 milioane de euro, cu 104 milioane de euro mai mari decat achizitiile.
In acelasi timp, iesirile de capital au fost de 187,6 milioane de euro, suma cu 117,3 milioane de euro mai ridicata decat banii adusi de straini la brokeri.
Achizitiile nete ale strainilor luna trecuta confirma faptul ca revenirea trendului ascendent al pietei, tendinta inceputa la mijlocul lunii septembrie, a fost generata de intrarea mai puternica la cumparare a investitorilor straini, pe fondul raportului de tara pozitiv al Comisiei Europene, care a confirmat data de 1 ianuarie 2007 pentru integrarea Romaniei in UE. De altfel, numarul investitorilor straini persoane juridice, adica mai ales fonduri de investitii, care au intrat pe piata in septembrie a fost de 34, un maxim pentru acest an.
Indicele BET a crescut in septembrie cu 3,5%, o crestere mai mare avand BET-FI, indicele care urmareste evolutia SIF-urilor, acesta urcand luna trecuta cu 9%.
Dintre principalele actiuni listate la Bursa, strainii au fost cumparatori neti pe titlurile inscrise in categoria "alte tipuri de intermedieri financiare", adica in principal pe SIF-uri, si vanzatori neti pe cele din categoria "extractia hidrocarburilor", adica mai ales pe Petrom si pe cele din categoria "alte activitati de intermedieri monetare", adica pe bancile listate pe piata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO