Burse - Fonduri mutuale

Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu până la 3% şi trag în sus toată Bursa de Valori Bucureşti după profitul istoric anunţat de cea mai mare bancă din România. Reacţie pozitivă şi la BRD

Acţiunile Băncii Transilvania cresc cu până la 3% şi...

Autor: Liviu Popescu

08.05.2023, 12:22 2270

Cu 2,2% se apreciază acţiunile Băncii Transilvania (TLV) la ora redactării acestei ştiri, pe tranzacţii de 11 milioane de lei, fiind singurul emitent care până luni la ora 12:00 a reuşit să spargă pragul de 1 milion de lei tranzacţii la Bursa de Valori Bucureşti. “Au dat rezultate financiare peste aşteptările multora”, spune un investitor.

Pe al doilea loc, ca şi lichiditate, se poziţionează Transgaz (TGN) cu 334.000 de lei, potrivit datelor BVB. “Este letargie în rest, cel mai probabil se aşteaptă rezultatele”.

Este o intensificare a tranzacţionării pe emitentul din Cluj în contextul în care investitorii apreciază rezultatul net istoric al băncii din primul trimestru, de aproximativ 840 mil. lei la nivel de grup, dublu faţă de T1/2022 pe fondul unor venituri mai mari din comisioane şi dobânzi şi ca urmare a creşterii activităţii de creditare. 

Astfel capitalizarea băncii ajunge la aproximativ 13,7 mld. lei, cu 300 mil. lei mai mult faţă de vineri, atunci când banca a anunţat rezultatele financiare. Rezultatele record ale băncii creează aşteptări pozitive ale investitorilor şi pentru BRD, celălalt emitent din sectorul bancar. La ora redactării acestei ştiri acţiunile se apreciază cu 2,7% pe tranzacţii de 200.000 de lei. Spre comparaţie BET creşte cu 0,77% susţinut în mare parte de Banca Transilvania şi Petrom (1,1%).

“Banca Transilvania a surprins cu o dublare a profitului pe primul trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în condiţiile în care contextul actual din sectorul bancar este unul complicat. De asemenea, rata creditelor neperformante a continuat să scadă, până în jurul nivelului de 2%. Rezultatele foarte bune s-au putut vedea şi în reacţia preţului de astăzi, care a crescut cu până la 3% la deschiderea şedinţei, creşteri care s-au mai diminuat ulterior. Pe de alta parte, s-a văzut o reacţie pozitiva şi pe acţiunile BRD, investitorii anticipând o evoluţie similara a băncii pentru trimestrul recent încheiat”, spune Antonio Oroian, broker al Goldring.

BRD urmează ca pe 12 mai să-şi anunţe rezultatele pentru T1/2023.​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO