Burse - Fonduri mutuale

Actiunile Petrom continua sa creasca

29.07.2004, 00:00 14

Actiunile Petrom au  fost tranzactionate ieri la un pret maxim de 2.500 lei/actiune, la nchidere aceste titluri mai castigand 2,9%. Cresterea nregistrata de actiunile Petrom, la care s-au adaugat si aprecierile usoare ale actiunilor BRD si Banca Transilvania au determinat un avans de peste 1% pentru indicii BET si BET - C.
Actiunile Petrom au fost coate la nchidere la 2.470 lei/actiune, dupa o sedinta n cadrul careia la fel ca si marti de altfel vanzatorii au fost mai putin activi n piata. Pretul de 1.470 lei/actiune la care s-a derulat si ultima tranzactie a fost atins foarte repede dupa deschidere, practic n primele patru minute de tranzactionare. Tranzactiile derulate cu actiunile Petrom au nsumat 8,1 miliarde lei, cu aproximativ 1 miliard mai reduse comparativ cu sedinta precedenta.
Cele mai tranzactionate actiuni de pe piata au fost cele ale Bancii Transilvania. Actiunile bancii au deschis sedinta la pretul de 7.000 lei/actiune, cotatia coborand n prima parte a zilei pana la un nivel minim de 6.900 lei/actiune. Ultima tranzactie s-a perfectat al pretul de deschidere, determinand o apreciere de 0,7% pentru aceste titluri. Valoarea tranzactiilor a fost de 10,5 miliarde lei, de peste patru ori mai ridicate  comparativ cu transferurile din sedinta de marti.
Actiunile BRD au castigat ieri 1,1%, cumparatorii facandu-si mai bine simtita prezenta pe piata mai ales n ultima jumatate de ora de tranzactionare. Inchiderea s-a facut la pretul de 27.500 lei/actiune. Titlurile BRD au nregistrat si o lichiditate mai ridicata comparativ cu sedinta precedenta, transferurile de ieri totalizand 5,6 miliarde lei.
Pe fondul unei usoare presiuni la vanzare, actiunile Siretul au pierdut cea mai mare parte a aprecierii nregistrate n sedinta precedenta,  aceste titluri fiind cotate la nchidere la un pret de 2.490 lei/actiune, n scadere cu 2,4%. Operatiunile  cu actiuni Siretul au nsumat 3,7 miliarde lei.
Una din cele mai mari aprecieri au apartinut actiunilor Rompetrol Well Services, pe fondul unei presiuni la cumparare, actiunile castigand 5,6%. Pretul de nchidere a fost de 1.520 lei/actiune, transferurile cu aceste titluri totalizand 548 milioane lei. Actiunile Rompetrol Rafinare, cealalta companie din grupul Rompetrol, au scazut cu 0,3%, ultimul pret fiind de 615 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor a fost de 1,2 miliarde lei.
 Actiunile companiei UAMT Oradea au facut obiectul unor tranzactii mai ridicate decat de obicei, transferurile depasind 1 miliard lei. Investitorii au cumparat toate actiunile oferite n piata,  pretul urcand pe fondul acestei presiuni la cumparare cu 14,6% pana la 5.900 lei/actiune. UAMT este controlata de salariati.
Actiunile SIF au pierdut ieri n medie 0,7%, cel mai mare rulaj n randul acestor companii realizandu-l actiunile SIF Oltenia, cu operatiuni n valoare de 9 miliarde lei. Actiunile SIF Oltenia au nchis sedinta la un pret de 7.500 lei/actiune, n scadere cu 0,7%.



Piata RASDAQCele mai tranzactionate actiuni au fost cele ale companiei Ceproplast Iasi, care au realizat un rulaj de 935 miliaone lei.
Valoarea mai ridicata decat de obicei a tranzactiilor s-a datorat transferului unui pachet total masiv , reprezentand 9,5% din actiunile companiei. Cele mai multe tranzactii s-au facut la pretul maxim de 7.000 lei/actiune, care reprezinta de altfel si cea mai ridicata cotatie din ultimul an pentru aceste titluri. De la nceputul anului, cele mai mari apchete de actiuni Ceproplast au fost cumparate de Violeta Asimonesei si de societatea RAB Romanian Agricultural SRL Iasi, raportati la nceputul lunii cu iunie cu participatii de 39%, respectiv 34%. Principalii vanzatori au fost AVAS, care si-a vandut cea mai mare parte a pachetului de actiuni detinut la Ceproplast  si societatea Demco Srl, care nainte de tranzactiile de ieri era raportata ca mai detinand 10% din actiunile Ceproplast.
Un pachet de 0,2% din actiunile companiei hoteliere Bucuresti Turism a fost transferat n singura tranzactie realizata cu aceste actiuni, valoarea operatiunii fiind de 551 milioane lei. Tranzactia s-a perfectat la pretul de 80.000 lei/actiune, n crestere cu 2,5% fata de cotatia medie precedenta. Actionarul majoritar al Bucuresti Turism este societatea Domino International Hotels SRL, care detine 69% din actiuni. Cel mai important actionar minoritar este SIF Transilvania, cu o participatie de 7,4%.
Cele mai multe din tranzactiile cu actiunile producatorului de ulei Argus Constanta s-au derulat la pretul de 24.500 lei/actiune, cotatia medie pierzand 0,8%, dupa ce n sedinta precedenta, aceste titluri nregistrasera o variatie similara dar de sens pozitiv. Tranzactiile cu actiuni Argus au depasit 489 milioane lei.
La Categoria I, cel mai mare rulaj l-au realizat actiunile companiei Severnav Drobeta Turnu Severin, specializata n constructii navale. Cotatia medie a nregistrat o apreciere de peste 9%, pretul maxim de 75.500 lei/actiune fiind si cea mai ridicata cotatie din ultimul an. Valoarea tranzactiilor a fost nsa redusa, doar 111 milioane lei. Actiunile Severnav sunt tranzactionate pe platforma tehnica a Bursei de Valori. Cel mai important actionar al companiei este AVAS, care detine 70% din actiuni.
Indicele RAQ - II, care urmareste evolutia companiilor listate la Categoria a II-a a atins ieri un nou maxim istoric depasind 1.711 puncte. Performanta buna a indicelui a fost determinata n mod deosebit de avansul de peste 17% nregistrat de actiunile Asirom. Ultima tranzactie cu actiunile Asirom s-a realizat la pretul maxim al sedintei de 2.400 lei/actiune. Transferurile au totalizat 148 milioane lei. catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO