Burse - Fonduri mutuale

Actiunile romanesti par scumpe in raport cu profiturile aduse, dar castigurile cresc rapid

Actiunile romanesti par scumpe in raport cu profiturile aduse, dar castigurile cresc rapid

Click pentru imaginea intreaga

12.04.2007, 20:25 86

Cele 59 de companii cotate la Bursa de Valori Bucuresti aveau la inceputul acestei luni o valoare a indicatorului PER (pret raportat la profitul pe actiune) cuprinsa intre 7,35, cazul producatorului de bere Bermas Suceava (dupa majorarea de capital), si circa 718, cat este raportul pentru compania de asigurari Agras.
PER este unul dintre cei mai simpli indicatori de evaluare a companiilor listate, putand fi interpretat ca numarul de ani in care se poate recupera investitia in actiunile unei companii din profitul acesteia in conditiile in care acesta s-ar mentine constant. Cele mai multe companii, 14 la numar, aveau la inceputul acestei luni un PER cuprins intre 10 si 20, si tot atatea depaseau valoarea de 30. Alro Slatina si Bermas Suceava erau singurele cu un PER mai mic de 10. Aceste niveluri ale indicatorului se inregistreaza pe fondul unor rezultate in crestere ale companiilor anul trecut.
"Regula spune ca valori ale indicatorului PER intre 5 si 10 indica faptul ca o societate este relativ subevaluata, valori cuprinse intre 10 si 15, ca societatea respectiva este relativ subevaluata si valori peste 15 ca societatea in cauza este supraevaluata. Totusi, aceasta nu este decat o abordare teoretica a indicatorului PER, in general acesta fiind utilizat in comparatia intre emitentii din acelasi sector listati la Bursa", spune Andreea Ciobanu, responsabilul departamentului de analiza din cadrul Intercapital Invest.
Alro, producatorul de aluminiu primar din Slatina, a realizat anul trecut un profit record de 107,38 milioane de euro (378 de milioane de lei), de trei ori mai mare decat cel din 2005. Rezultatul pozitiv a venit in contextul in care tona de aluminiu s-a tranzactionat pe pietele internationale la maximul ultimilor 20 de ani. Cu un PER de 8,65 la inceputul lui aprilie, actiunea a urcat de la inceputul saptamanii trecute cu aproape 90%, pe fondul unei lichiditati record pentru acest emitent in ultimele sedinte.
Compania Bermas, cealalta actiune cu un PER sub 10, a realizat anul trecut un profit de 1,27 milioane de euro (4,48 milioane de lei), dar si-a bugetat pentru anul in curs un profit in scadere cu 11%.
Desi o importanta parte a pietei este de parere ca unele companii din domeniul financiar sunt supraevaluate, media raportului pret-profit pe actiune la nivelul companiilor din acest domeniu este de 24,3, sub al celor din industria farmaceutica, de exemplu, care se apropie de 30.
In cazul societatii de intermediere financiara Broker Cluj, valoarea raportului era la inceputul acestei luni de 11,5, cea mai scazuta din randul companiilor din acest domeniu.
"PER este un indicator relativ si importanta lui in evaluarea unui titlu depinde si de domeniul de activitate al companiei in cauza. Bancile, de exemplu, au de ani buni un PER in intervalul 25-30, insa daca ne uitam in spate au adus unele dintre cele mai ridicate randamente in anii trecuti. Cazul Banca Transilvania este un exemplu in acest sens. Sa nu uitam insa ca banca ar putea fi preluata de un investitor important", spune Adrian Ceuca, directorul general adjunct al Broker Cluj.
Unul dintre cei mai cunoscuti indicatori bursieri in randul investitorilor nu este insa intotdeauna relevant in opinia brokerilor, care spun ca investitorii cumpara in special ritmul de crestere al companiei si mai putin profitul realizat pe ultimul an.
"Multi dintre investitori nu se bazeaza pe nivelul PER cand iau decizia de investitie, ci mai ales pe rata de crestere a afacerilor companiei vizate. PER este un indicator putin relevant in cazul unei economii cu o rata de crestere de 8% cum este cea a Romaniei", spune Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.
Comparand insa valorile PER ale companiilor interne cu cele din regiune se observa ca acestea sunt mai ridicate decat ale celor care provin din economii stabile. Banca Transilvania are o un raport PER de 34,7, in timp ce OTP Bank din Ungaria inregistreaza un PER de 12. De altfel, banca romaneasca este cea mai scumpa in raport cu profitul pe care il realizeaza din randul principalelor banci din Europa Centrala si de Est, potrivit unui raport al Erste Bank.
"Chiar daca nu este o companie listata, in cazul achizitiei BCR de catre Erste, multiplii tranzactiei au fost destul de ridicati, valoarea PER fiind de cca 30 in conditiile in care media PER de atunci a bancilor listate la Bursa era de 26. Este o exceptie ce se abate de la regulile clasice", spune Andreea Ciobanu de la Intercapital. Societatile de investitii financiare (SIF) au facut si ele obiectul controverselor legate de evaluarea corecta a activelor pe care le detin. In cazul lor, PER isi pierde din importanta, iar valoarea la care se raporteaza investitorii este activul net pe actiune, spun brokerii.
"La SIF se ia in calcul valoarea contabila a acestora. In general se considera ca pretul corect al acestora ar fi egal cu valoarea activului net. SIF Oltenia, spre exemplu, are o valoare a activului de 3,5 lei/titlu, netinand cont de participatia la BCR", spune Ceuca.
Ultima tranzactie de vineri cu titlurile SIF Oltenia s-a perfectat la un pret de 3,26 lei/actiune, de la inceputul anului titlul pierzand circa 15%.
Un caz special in ceea ce priveste valoarea indicatorului PER sunt companiile listate pe piata electronica RASDAQ, care au adus in ultimul an cele mai ridicate randamente de pe Bursa romaneasca.
Brokerii spun ca desi aceste companii nu au transparenta necesara unei evaluari corecte, multe dintre acestea au o profitabilitate ridicata si deci un important potential de crestere.
Un prim pas in cresterea transparentei la nivelul acestor emitenti a fost facut prin listarea lor la categoriile I si II ale Bursei de Valori Bucuresti (BVB). Cel mai recent transfer RASDAQ-BVB este cel al companiei Turism Felix.
Cu un raport PER acum de peste 72, titlurile companiei de servicii hoteliere au reusit sa urce cu 25% in numai trei sedinte pe BVB. Compania cu simbolul bursier TUFE a beneficiat insa si de o "publicitate puternica" din partea SIF Transilvania, care s-a ocupat de listarea ei, spun brokerii. "In cazul companiilor care activeaza in domenii de interes si care au perspective bune de dezvoltare, cum sunt de exemplu Dafora si Condmag din domeniul petrolier, profitul analizat static nu mai este luat in seama", spune Ceuca.
Condmag, spre exemplu, estimeaza pentru acest an o dublare a profitului net pana la o valoare de 2 mil. euro si o crestere a veniturilor totale pana la circa 40 de milioane de euro, conform reprezentantilor companiei care activeaza in domeniul constructiei de conducte pentru petrol si gaze naturale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO