Burse - Fonduri mutuale

Activele Arpechim, povară sau afacerea anului pentru Oltchim

Activele Arpechim, povară sau afacerea anului pentru Oltchim
16.06.2010, 23:39 47

Grupul nemţesc PCC, principalul acţionar minoritar al celui maiimportant combinat chimic din ţară, Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT),susţine că valoarea de piaţă a activelor secţiei de petrochimie aArpechim, pe care compania le-a achiziţionat la finele anuluitrecut şi care au fost reevaluate recent la 89,5 mil. euro, nudepăşeşte un euro.

Din această cauză, reprezentanţii PCC consideră că împrumutulacordat recent de către CEC Bank, o bancă de stat, în valoare de13,5 mil. euro şi garantat cu activele petrochimiei Arpechim nu aravea acoperire şi compania trebuia să-l notifice la ComisiaEuropeană, putând avea caracter de ajutor de stat.

"Evaluările efectuate de către SHM Smith Hodgkinson suntrecunoscute de toate băncile creditoare ale Oltchim, de auditori,de instituţii financiare şi de organele competente fiscale, dar şipe plan internaţional de către insituţiile finanţatoare. Aceastăacţiune este perfect legală şi în conformitate cu legislaţiaRomâniei şi a Uniunii Europene, ducând la îmbunătăţirea situaţieifinanciare a Oltchim şi la deschiderea drumului spre finanţareasocietăţii", a precizat Constantin Roibu, directorul general alOltchim Râmnicu Vâlcea, care susţine că PCC încearcă în continuaresă forţeze preluarea Oltchim.

Pachetul majoritar de acţiuni al Oltchim este controlat deMinisterul Economiei, în timp ce PCC deţine 12%.

Oltchim a preluat petrochimia Arpechim, care în trecut furnizacea mai mare parte a materiei prime către combinat, de la Petromprintr-o tranzacţie de 12,9 milioane de euro, suma incluzândactivele fixe ale secţiei, stocurile de hidrocarburi şi celelalteactive circulante aferente activităţii de petrochimie, precum şi560 de angajaţi care au trecut de la Petrom la Oltchim.

Rezultatul reevaluării recente a activelor secţiei depăşeşteastfel de peste şapte ori preţul plătit de Oltchim pentru preluareaacestora.

"Oltchim a cumpărat activele petrochimiei Arpechim cu un euro,restul de până la 13 milioane de euro au reprezentat stocurile dinfabrică. La negocierile cu Petrom din 2007, noi ne-am oferit săcumpărăm petrochimia în primă fază cu un euro, iar mai apoi amconstatat în urma unei evaluări că aceasta are o valoare negativăşi ne-am retras. Nimeni nu a oferit în ultimii ani mai mult de uneuro pentru aceste active, pe care Oltchim vrea acum să leutilizeze pentru a atrage nu ştiu câte credite", a precizatWojciech Zaremba, directorul de dezvoltare a afacerilor al grupuluigerman PCC.

El a mai spus că ofertele mici înaintate pentru cumpărareaactivelor Arpechim se explică prin faptul că acestea sunt într-ostare avansată de uzură şi trebuie înlocuite aproape în totalitateşi, de asemenea, costurile pentru depoluarea zonei ar fi foarteridicate.

Zaremba spune că nicio bancă privată nu acordă în prezentOltchim împrumuturi semnificative, doar băncile de stat ajutândcompania cu credite.

Oltchim intenţiona la finele anului trecut să atragă 49,6 mil.euro de la Eximbank, care de asemenea este controlată de stat,pentru a finanţa achiziţia petrochimiei Arpechim, însă împrumutul acăzut după ce PCC a atacat decizia în instanţă.

Şi de această dată, PCC a notificat Comisia Europeană şi acontestat rezultatul reevaluării activelor petrochimiei Arpechim decătre compania românească.

Conducerea combinatului a anunţat recent că are nevoie de circa15 milioane de euro pentru lucrările de reparaţii ale petrochimieiArpechim, ultima dată avansată pentru repornirea acesteia fiindjumătatea lunii iunie. Compania mai are nevoie însă de circa 154 demilioane de euro pentru a continua să funcţioneze, iar investiţiiles-ar derula pe trei ani, respectiv câteva sute de milioane de europentru a pune la punct şi fabrica de la Râmnicu Vâlcea.

Oltchim avea la finele lunii martie datorii totale de 1,9miliarde de lei (peste 450 milioane de euro) şi capitaluri propriinegative, fiindu-i astfel foarte dificil să mai acceseze finanţăribancare.

Compania a înregistrat la trei luni pierderi de 52 de milioanede lei (12,6 milioane de euro) la afaceri de 240 de milioane de lei(58 de milioane de euro).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO