Burse - Fonduri mutuale

Adio speculatii pe BRD!

17.05.2001, 00:00 21



Majoritatea actiunilor au incheiat sedinta de ieri in crestere, dar indicii Bursei de Valori au scazut din cauza ca cele mai importante companii s-au mentinut stabile sau au avut variatii negative.

Banca Romana pentru Dezvoltare a fost stabila in sedinta de ieri in timp ce Alro si Arctic au incheiat cu scaderi semnificative. Banca Transilvania a inregistrat o usoara crestere.

Actiunile Bancii Romane pentru Dezvoltare au fost cotate pe parcursul sedintei de ieri la nivelul de 14.700 lei/actiune, acelasi cu pretul de referinta din ziua precedenta.

Valoarea tranzactiilor a fost de circa 500 milioane de lei. Brokerii spun ca in piata raportaul intre cerere si oferta este ecilibrat, ceea ce va determina mentinerea acestui pret in sedintele urmatoare.

"Acum (la inchiedrea sedintei de ieri-n.r.) in piata sunt 15.000 de actiuni la cumparare, la pretul de 14.600 lei/actiune, in timp ce la vanzare 42.000 de titluri la pretul de 14.800 lei/actiune. cei care cumpara acum titluri cred ca fac investitii pe termen mediu si nu se pune problema de speculatii", a declarat pentru Ziarul Financiar Alin Brendea, trader la societatea de brokeraj Prime Transaction.

Actiunile Bancii Transilvania au reusit sa urce putin in sedinta de ieri, pe fondul unor tranzactii mai scazute decat in zilele precedente. Cotatia de referinta a acestei banci a fost stabilita la 1.610 lei/actiune, in crestere cu 1,3% fata de sedinta precedenta. S-au transferat ieri 125.400 de actiuni, in valoare totala de 201 milioane de lei.

Brokerii spun ca nu mai sunt foarte multi cumparatori in piata si ca ordinele de cumparare care au urcat recent cotatia pana la 1.620 lei/actiune s-au terminat sau investitorii sau repliat pentru a nu creste mai mult pretul in piata.

Actiunile producatorului de frigidere Arctic mu au avut o zi buna. Ultima tranzactie cu aceste actiuni a fost realizata la 710 lei/actiune, in scadere cu 4,1% fata de sedinta precedenta. Brokerii spun ca a fost aruncat in piata un pachet de 100.000 de actiuni.

"A vandut cineva circa 100.000 de actiuni si a coborat pretul. Interesant este ca dupa aceea au reaparut cumparatori, dar nu sau mai tranzactionat atat de multe actiuni ca si in deschiderea sedintei.

Sunt zvonuri ca vor urma miscari de pachete pe arctic in sedintele urmatoare. Se spune ca exista investitori care vor sa iasa de pe acesta societate dar ca sunt si altii care vor sa cumpere" a spus Brendea.

Actiunile Antibiotice Iasi au reusit sa urce pana la 2.000 de lei in sedinta de ieri, nivel mai mare cu 1,5% fata de cel precedent. Valoarea tranzactiilor a fost de 177 milioane de lei.

Brokerii spun ca pretul actiunilor este influentat de rezultatele financiare ale societatii, dar mai ales de evolutia celorlate societati din sector, cotate la BVB. Exista operatori care considera ca fata de celelate companii de medicamente pretul actiunilor Antibiotice este scazut.

Societatile de investitii financiare au avut o sedinta de crestere, variatiile pozitive fiind situate intre 0,2 si 1,4%. Singura scadere a apartinut SIF Muntenia, care a incheiat sedinta la 460 lei/actiune, nivel mai mic cu 0,2% fata de cel precedent.



Actiunile Brau Union s-au mentinut relativ stabile in sedinta de ieri in lipsa tranzactiilor speciale pe acesta societate. Pretul mediu a fost stabilit la 17.912 lei/actiune, cu 0,49% mai putin fata de sedinta precedenta.

Actiunile petrom Aviation au crescut usor, pretul mediu fiind stabilit la 2.309 lei/actiune, in crestere cu 1,88% fata de sedinta precedenta. Valoarea tranzactiilor a fost de 106 milioane de lei, fiind vandute 45.927 de actiuni la preturi situate intre 2.300 si 2.350 lei/actiune.

Cea mai tranzactionata actiune a fost Comautosport Bucuresti al carei pret mediu a crescut cu 44% in urma unei tranzactii speciale in valoare de 2,9 miliarde de lei. Prin acesta operatiune s-au transferat 46.184 actiuni la pretul de 63.000 lei/actiune.

Pe locul al doilea s-a clasta Hermes Bistrita pentru care s- incheiat o tranzactie specuiala de 2,55 miliarde de lei. Au fost transferate oprin acesta operatiune 15.000 de actiuni la pretul de 170.500 lei/actiune. Valoarea nominala a unei actiuni este de 25.000 de lei. Acesta tranzactie a determinat o crestere a pretului mediu de 387%.

Alte tranzacii speciale s-au inregistrat cu actiunile Metalul Hunedoara (290.000 de actiuni in valoare de 174 milioane de lei), Constructii Complexe Buzau (6.221 actiuni in valoare de 155,5 miluioane de lei) si Constructii Feroviare Galati (7.378 de actiuni in valoare de 184 milioane de lei).

Totodata ieri au fost decontate trei oferte publice de cumparare, pe societatile Banatex, Concordiea Braila si Irmex.

Valoarea totala a tranzactiilor a scazut semnificativ in sedinta de ieri, tranzactiile de decontare a ofertelor publice si operatiunile speciale fiind mult mai mici fata de sedinta precedenta. Valoarea totala a tranzactiilor a scazut la 9,23 miliarde de lei de la 77,32 miliarde de lei in sedinta precedenta.

Volumul tranzactiilor a fost de 2,09 milioane de actiuni. Au fost efectuate 369 tranzactii, pentru actiunile a 245 de societati. Indicele RASDAQ a crescut cu 0,28% la 738,04 puncte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO