Burse - Fonduri mutuale

Adrian Caramiha: Ar putea urma o perioada de acumulare

16.04.2008, 16:33 6

Bursa a inregistrat ieri o revenire usoara dupa ce a scazut in ultimele cinci sedinte, pe fondul unei lichiditati mai ridicate decat cele din ultima perioada.
"Ieri am avut parte de o sedinta interesanta, cu primele tranzactii DEALS pe SIF-uri si cu volume de tranzactionare bunicele", spune Adrian Caramiha, unul dintre cei mai vechi brokeri din piata. El spune ca este de apreciat faptul ca in sedinta trecuta am avut parte de cumparatori care si-au asumat riscurile si au intrat in piata.
Indicele general al pietei, BET-C, a crescut ieri cu 0,8%, in vreme ce indicele celor mai lichide companii din piata, BET, s-a apreciat si el cu 1%. SIF-urile au revenit si ele in sedinta trecuta, crescand cu 0,2%. Pe piata RASDAQ, indicele de ansamblu al pietei, RASDAQ-C, a pierdut ieri 0,7%.
"Dupa cinci zile de pierderi consecutive sedinta de ieri a reprezentat o temperare a scaderilor, si prin volumele de tranzactionare din piata a demonstrat ca sunt investitori dispusi sa intre in piata si sa cumpere. Ne-am oprit practic din scadere si cred ca intram in continuare intr-o perioada de acumulare", considera Caramiha.
Bursa a inregistrat ieri tranzactii cu actiuni in valoare de 10 milioane de euro (36,5 milioane de lei), in conditiile in care piata RASDAQ a atins un rulaj de doar 580.000 de euro (2,1 milioane de lei). Grupul SIF-urilor a inregistrat si el o lichiditate destul de ridicata, de 3,7 milioane de euro (13 milioane de lei), reprezentand peste o treime din totalul tranzactiilor din piata.
Cele mai cautate actiuni din piata au fost reprezentate ieri de titlurile bancilor si ale societatilor de investitii financiare. Astfel, actiunile Bancii Transilvania (TLV) au castigat 0,7% pe al doilea rulaj din piata, de 1,2 milioane de euro (4,3 milioane de lei), in vreme ce titlurile BRD s-au apreciat cu 2,6% si au atins o lichiditate de 170.000 de euro (0,6 milioane de lei).
Ieri s-au perfectat si mai multe tranzactii importante pe piata de negociere extrabursiera, care au implicat toate cele cinci SIF-uri. Valoarea tranzactiilor speciale cu actiuni SIF
s-a ridicat ieri la 15,3 milioane de lei (4,2 milioane de euro), reprezentand circa 40% din rulajul tranzactiilor cu actiuni efectuate ieri pe Bursa.
Dintre SIF-uri, cele mai tranzactionate au fost ieri titlurile SIF Muntenia, care au stagnat la nivelul pietei, pe un rulaj de 3,8 milioane de lei.
Pe piata RASDAQ cel mai mare rulaj a fost atins de titlurile Prodlacta Brasov (PRAE), in valoare de 182.000 de euro (660.000 de lei), in vreme ce actiunile Albalact Alba-Iulia (ALBZ) au ocupat pozitia a doua, cu un rulaj de doar 30.000 de euro (107.000 de lei).
"Pe piata RASDAQ, societatile care au si actionari straini vor fi primele care vor reactiona la o revenire a pietei", spune Caramiha.
Principalele piete internationale inregistrau variiatii scazute. Astfel, indicele austriac ATX crestea spre sfarsitul sedintei de ieri cu 0,8%, in vreme ce indicele francez CAC 40 se mentinea la nivelul de luni, iar indicele german DAX pierdea circa 0,1%.
In Marea Britanie indicele FTSE 100 inregistra o crestere de 1%. "Probabil Europa va avea parte de un rebound si ne vom corela si noi", spune Caramiha.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO