Burse - Fonduri mutuale

Afacerile Zentiva continua sa scada

23.07.2008, 18:54 12

Compania farmaceutica Zentiva, unul dintre cei mai mari producatori din Europa Centrala si de Est, a inregistrat pe piata locala o scadere de 33% a vanzarilor in prima jumatate a acestui an comparativ cu perioada similara a anului, pana la 891,2 mil. coroane cehesti (38,7 mil. euro).
In lei, scaderea a fost de aproximativ 16%, potrivit datelor preliminare publicate ieri de grup. "Rezultatele sunt in linie cu asteptarile noastre si marcheaza finalizarea realinierii afacerilor pe aceasta piata importanta", informeaza Zentiva.
Dupa cresteri puternice pana in 2006 pe piata locala, vanzarile Zentiva s-au temperat in prima jumatate din 2007, pentru a intra pe un tren descendent in ultimele luni ale anului trecut.
Pe baza consolidarii rezultatelor Sicomed si a unei politici de vanzari foarte agresiva, compania ceha a finalizat anul 2006 cu o crestere de aproape 400% a vanzarilor. In prima jumatate a anului trecut cresterea a fost de 21,3%, insa datorita unor cheltuieli extraordinare de 7,14 mil. euro realizate in Romania, profitul intregului grup aferent acestei perioade a fost afectat.
Luna iulie a anului trecut a marcat un moment de cotitura pentru Zentiva din mai multe puncte de vedere. Mariana Wencz, care a ocupat functia de country general manager a renuntat la aceasta pozitie, atributiile sale fiind preluate temporar de Jozef Belcik. Tot atunci, Zentiva si-a modificat politica de vanzari, concentrandu-se pe colectarea mai buna a banilor din piata. Potrivit unor declaratii anterioare ale reprezentantilor grupului ceh, la nivelul intregului an Zentiva va termina in crestere pe piata locala.
Pachetul majoritar de actiuni al companiei cehe Zentiva a facut obiectul unor oferte de preluare din partea grupului francez Sanofi-Aventis si fondul ceh de investitii PPF. Ieri insa PPF a anuntat ca intentioneaza sa se retraga pentru a evita o lupta directa cu Sanofi. Atat grupul francez cat si fondul de investitii detin participatii minoritare la Zentiva.
Pe Bursa de la Bucuresti, actiunile Zentiva (SCD) au castigat ieri circa 3%, tranzactionandu-se in jurul valorii de 0,62 lei/actiune. Capitalizarea companiei este de circa 71 mil. euro, de aproape trei ori mai mica fata de nivelul din urma cu un an.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO