Burse - Fonduri mutuale

Analistii de la KBC au pus ochii pe Bursa de la Bucuresti dupa achizitia Swiss Capital

Analistii de la KBC au pus ochii pe Bursa de la Bucuresti dupa achizitia Swiss Capital

Click pentru imaginea intreaga

18.04.2007, 17:29 20

Analistii societatii de brokeraj KBC Securities, parte a grupului belgian KBC, vad oportunitati de investitii in sectorul bancar si farmaceutic, dar sustin ca actiunile din sectorul energetic sunt putin cam scumpe in acest moment.
KBC Securities a preluat la finele anului trecut societatea de brokeraj romaneasca Swiss Capital, insa tranzactia nu a fost finalizata pana in prezent.
KBC Securities a realizat in ultimele luni mai multe rapoarte de analiza, in colaborare cu analistii Swiss Capital, pentru companii listate la Bursa de Valori Bucuresti, principalele sectoare vizate fiind cel bancar, energetic si farmaceutic.
Analistii KBC vad un potential ridicat de crestere in sectorul bancar, datorita gradului redus de bancarizare in comparatie cu alte tari din Uniunea Europeana.
"Romania are un potential de crestere exceptional, chiar in comparatie cu vecinii din Europa Centrala si de Est, potential dat nu doar de gradul redus de penetrare a creditelor si depozitelor, dar si de decalajul economic, care ar trebui sa se ingusteze in timp, pe masura ce tara se apropie de media UE", se arata intr-un raport KBC publicat la finele lunii martie.
Analistii KBC au insa recomandari diferite privind actiunile principalelor doua banci listate la Bursa. Ei considera ca titlurile BRD au potential de crestere mai mare in urmatorul an, indicand un pret tinta de 25,9 lei/actiune, cu circa 14% mai mare decat pretul actual din piata.
"Pretul actiunilor n-a tinut pasul cu cresterea profiturilor, ceea ce a condus la o subevaluare nejustificata a actiunilor", se spune in raport despre BRD.
Pe de alta parte, ei sustin ca Banca Transilvania este supraevaluata in acest moment, indicand un pret "corect" de 0,94 lei/actiune, cu circa 15% sub nivelul actual.
"Expansiunea rapida si potentialul ridicat de crestere justifica un multiplu de evaluare mai ridicat decat in cazul BRD sau al altor banci din Europa Centrala si de Est. Totusi, consideram ca actiunea este prea scumpa in acest moment", se arata in raport.
Actiunile producatorului de medicamente Antibiotice Iasi reprezinta o alta investitie atractiva, in opinia analistilor KBC, care le evalueaza la 2,111 lei/actiune, cu circa 13% mai mult decat pretul de ieri din piata.
"Recomandam cumparare pe Antibiotice, in ciuda opiniei generale nefavorabile. Pornind dintr-o pozitie mai slaba, este de asteptat ca Antibiotice sa depaseasca ritmul de crestere al pietei si sa ofere marje de profit in crestere in urmatorii ani", se arata in raportul de analiza pe Antibiotice publicat la finele lui martie.
Printre atuurile identificate de analistii KBC se numara restructurarea portofoliului de medicamente prin lansarea unor produse mai profitabile si intarirea echipei de vanzari, precum si posibila privatizare a companiei in acest an.
Actiunile din sectorul energetic sunt usor supraevaluate in acest moment, potrivit rapoartelor KBC Securities. Analistii societatii de brokeraj recomanda pastrare pe toate cele trei actiuni analizate din acest sector: Petrom, Rompetrol Rafinare si Transelectrica.
"Cu o productie in scadere, un segment de rafinare ineficient si costuri ridicate de capital, Petrom ramane neatractiva. Totusi, dupa scaderea de 5% din ultima luna, pretul s-a apropiat de tinta noastra de 0,52 lei/actiune", se arata in ultimul update pe sectorul petrolier publicat de KBC Securities la inceputul saptamanii trecute.
In cazul Rompetrol Rafinare, KBC a urcat tinta de pret de la 0,09 lei/actiune, in raportul din martie, la 0,094 lei/actiune. Principalele probleme ale Petromidia sunt, potrivit analistilor KBC, consumul ridicat de energie si capacitatea de rafinare relativ redusa.
Totusi, ei se asteapta ca procesele de restructurare si modernizare sa contribuie la cresterea profiturilor din rafinare pe termen lung.
Pentru Transelectrica, pretul tinta al KBC este de 47,1 lei/actiune, cu 4,3% sub nivelul actual din piata.
Principala amenintare pe termen scurt, in opinia analistilor KBC, este cresterea free-float-ului, prin distribuirea a 5% din actiuni pentru despagubirea fostilor proprietari deposedati abuziv in regimul comunist.
Aceasta ar putea pune presiune asupra pretului spre finalul anului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO