Burse - Fonduri mutuale

Analiştii: Este doar o chestiune de timp până când acţiunile constructorilor vor reveni

Analiştii: Este doar o chestiune de timp până când acţiunile constructorilor vor reveni

Autor: Adrian Cojocar

02.09.2010, 23:53 41

Firmele de construcţii şi producătorii de materiale deconstrucţii de pe Bursă au continuat şi în trimestrul al doilea săraporteze afaceri în scădere, însă analiştii sunt de părere căinvestitorii ar trebui să ţină aceste companii sub observaţie,pentru că începând cu anul viitor, pe fondul relansării creditării,acţiunile acestora ar putea fi printre primele care vor înregistracreşteri.

"Un astfel de sector este interesant considerând că pe locuinţeexistă un deficit. Valoarea creditului ipotecar în PIB este de sub5%, care este un nivel foarte mic. Dacă economia va devenisolvabilă, companiile de construcţii şi de materiale de construcţiivor fi printre primele care vor beneficia de dezgheţarea credităriipentru că cerere există şi acum. În aceste condiţii, investitoriiar trebui să le ţină în vizor pentru a prinde momentul cândeconomia va reveni, probabil în semestrul al doilea din 2011. Estedoar o chestiune de timp", spune Mihai Căruntu, şefuldepartamentului de analiză pe piaţa de capital al BCR.

Potrivit lui, firmele din domeniul de construcţii de pe Bursăsunt evaluate în general la circa jumătate din valoarea contabilă,ceea ce relevă un potenţial important dacă profitabilitateaacestora va reveni.

Sectorul de construcţii a înregistrat în trimestrul al doileadin acest an cel mai mare declin, respectiv de 8,6% şi de 12% înprimul semestru, evoluţie care a tras PIB-ul României în jos.

Declinul s-a văzut şi în evoluţia cifrelor de afaceri aleconstructorilor de pe Bursă, care cumulat au înregistrat în primeleşase luni o scădere de 11%, la 172,8 mil. lei. Afacerile cumulateale principalilor cinci producători de materiale de construcţii aucoborât cu 18,7% în aceeaşi perioadă.

Unele companii au reuşit să răzbească şi încriză

Cu toate acestea, firma de construcţii hidrotehnice SocotTg.-Mureş (SCTO), a reuşit să-şi majoreze de peste trei oriafacerile în primul semestru, la 44,5 mil. lei, iar profitul aajuns la 0,7 mil. lei.

Creşteri au mai înregistrat Concefa Sibiu (COFI) şi TransilvaniaConstrucţii (COTR), cifrele de afaceri ale acestora urcând cu 33%şi respectiv 43% în perioada ianuarie-iunie.

Prefab Bucureşti (PREH) a fost singurul producător de materialedintre cei analizaţi care a raportat creşteri, care au fost de 14%la nivelul afacerilor şi de aproape cinci ori în ceea ce priveşteprofitul net, care a ajuns la 3,2 mil. lei.

De cealaltă parte, veniturile celui mai mare constructor de peBursă din ultimii ani, Comnord Bucureşti (COSC), s-au prăbuşit înprimul semestru cu 77%, la 13,3 mil. lei.

"Mizez pe liderii pieţei de construcţii pentru că o parte dinfirmele mai mici ar putea da faliment. La Concefa de exemplu sevorbeşte despre lucrări cu o valoare destul de mare, finanţate prinfonduri europene, vizează segmentul infrastructurii din România şivrea să se mute pe Bursă. Pe segmentul de materiale de construcţiicompanii cu o poziţie bună pe piaţă sunt Prefab Bucureşti şiCeramica Iaşi", consideră Căruntu.

Au nevoie de 4-5 ani să ajungă la afacerile din2008

Firmele de construcţii de pe Bursă, care în ultimii doi ani ausuferit scăderi şi de peste 50%, speră la creşteri începând dintrimestrul al doilea al anului viitor.

"Noi ne zbatem să supravieţuim. Atât cu Comcm, cât şi cu Scutsuntem pe profit, dar unul aproape nesemnificativ. Procentual văpot spune că faţă de vârful din 2008 afacerile la Comcm sunt înacest moment la 47%. Scăderea faţă de anul 2009 este de 24%, darcred că se va mai reduce undeva la 10% până la sfârşitul anuluipentru că ultimul trimestru din 2009 a fost destul de jos. Începândcu trimestrul al doilea din 2011 putem să ne gândim la o creştere,dar faţă de 2010, care este foarte jos. Probabil că de-abia în2014-2015 vom atinge din nou nivelul anului 2008", spune ConstantinFrăţilă, vicepreşedintele firmei de construcţii Comcm Constanţa(CMCM). Acţiunile firmelor de construcţii au înregistrat în primulsemestru variaţii mixte şi au urmărit în general evoluţiaindicatorilor financiari consemnaţi de companii în aceastăperioadă.

Acţiunile Prefab, de exemplu, au urcat cu 53% până în prezent,în timp ce titlurile Lafarge Agregate şi Betoane (AGEM), care araportat pierderi de 13,7 mil. lei, s-au prăbuşit cu 35%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO