Burse - Fonduri mutuale

Analiză eToro: Profiturile companiilor depăşesc aşteptările analiştilor, în ciuda unui 2022 dificil

Analiză eToro: Profiturile companiilor depăşesc...

Autor: Dorin Oancea

27.02.2023, 13:38 170

Cele mai multe dintre companiile europene care şi-au raportat până acum rezultatele financiare au oferit surprize pozitive investitorilor, scrie analistul eToro Bogdan Maioreanu.

Însă analiştii se aşteaptă să vadă venituri şi profituri în scădere pentru următoarele trimestre din 2023. Companiile americane prezintă şi ele surprize pozitive privind veniturile, dar acestea sunt în scădere. Analiştii se aşteaptă la un 2023 cu profituri mai mici, dar cu evaluări crescute ale companiilor.

Revenirea de pe burse de la începutul anului pare să se fi oprit, pieţele de pe ambele maluri ale Atlanticului temându-se că inflaţia va rămâne aici pentru mai mult timp decât se anticipa. Euforia investitorilor s-a mai calmat după ce au realizat că Fed ar mai putea decide încă două sau chiar trei creşteri ale dobânzilor. Indicele S&P 500 a pierdut aproape jumătate din câştigurile de la începutul anului. Banca Centrală Europeană anticipează şi ea noi creşteri de dobânzi, preşedintele Christine Lagarde având toate motivele să creadă într-o nouă majorare de 0,5% în martie. Pieţele bursiere europene sunt atente la situaţia inflaţiei, dar pierderile sunt minime până acum. Sezonul raportărilor financiare a adus rezultate mai bune decât aşteptările până în acest moment, după un 2022 care a adus criză după criză.

Toate aceste ştiri ar putea readuce în atenţia investitorilor acţiunile purtătoare de dividende cu randament ridicat. Acestea sunt defensive faţă de inflaţie şi incertitudine. În 2022 s-a înregistrat o creştere puternică a dividendelor de 9% şi o sumă record de un 1 trilion de dolari în răscumpărări de acţiuni în SUA. Anul 2023 va fi mai temperat, pe măsură ce cresc presiunile asupra profitului companiilor, dar tot va fi pozitiv. Dividendele şi răscumpărarea de acţiuni sunt cele mai votate subiecte de către investitorii români în Adunarea Generală a companiilor de anul trecut, relevă sondajul eToro Retail Investor Beat.

În Europa, analiştii se aşteaptă ca profiturile companiilor să crească cu 13,6% în T4 faţă de acelaşi trimestru al anului trecut. Excluzând sectorul energetic, se prognozează ca profiturile să crească cu 7,9%, potrivit celor mai recente date Refinitiv I/B/E/S. Din cele 176 de companii din indicele european STOXX 600 care şi-au raportat profiturile, peste 60% au avut rezultate care au depăşit estimările analiştilor, mai mult decât cifra obişnuită de 53%. Acest lucru este rezultatul unei tendinţe de diminuare a previziunilor care a început anul trecut, companiile reducând ţintele din cauza riscurilor induse pe pieţe de inflaţie, de creşterea ratelor dobânzilor şi de situaţia geopolitică declanşată de războiul din Ucraina. Sectorul energetic are cea mai mare rată de creştere a veniturilor pentru acest trimestru (25,5%), în timp ce sectorul utilităţilor are cea mai slabă creştere anticipată (-62,2%) faţă de T4 2021.

Peste Atlantic, mai mult de 81% dintre companiile din S&P 500 şi-au publicat rapoartele financiare, 67,5% dintre acestea declarând profituri peste aşteptările analiştilor, dar sub media celor patru trimestre precedente de 75,5%. Procentul de depăşire a estimărilor din T4 2022 este cel mai scăzut din T4 2015, a constatat Refinitiv. Sectorul IT a avut cea mai mare rată de depăşire a câştigurilor în acest trimestru (82%), urmat de companiile din domeniul sănătăţii (81%) şi de cele cu produse de consum discreţionare (69%). De asemenea, 62% dintre companiile din industria financiară au oferit surprize pozitive. Companiile din sectorul comunicaţiilor (42,1%), companiile de utilităţi (47,4%) şi imobiliare (54,5%) au avut cea mai mică rată de depăşire a câştigurilor.

La sfârşitul anului 2022, peste 76% dintre investitorii români aveau în portofolii acţiuni din sectorul financiar şi 72% aveau acţiuni din sectorul tehnologic, potrivit sondajului eToro Retail Investor Beat. În ciuda profiturilor spectaculoase realizate în 2022, doar 55% dintre investitori au în portofolii acţiuni ale companiilor energetice, în timp ce aproximativ 50% dintre investitori aveau în portofoliu acţiuni ale companiilor de utilităţi, un sector care a înregistrat performanţe sub aşteptări atât în ceea ce priveşte veniturile cât şi profiturile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO