Burse - Fonduri mutuale

Analiza tehnica nu arata caderi pe indici pe termen mediu-lung

07.09.2007, 17:49 25

Bursa a inchis din nou sedinta cu un bilant nesatisfacator in ceea ce priveste valoarea tranzactiilor. Cu un rulaj ce a depasit cu putin 6 milioane de euro pe piata reglementata a actiunilor, valorile de tranzactionare se apropie vertiginos de minimul inregistrat in primavara.
BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a fost din nou afectat de scaderi, pentru a treia sedinta consecutiv. Acesta a pierdut aproape 1,6%, peste indicele BET, unde scaderea s-a limitat la 0,2%.
"In cazul indicelul BET-FI, el a incercat sa treaca deasupra valorii maxime din luna august, de 86.411 de puncte, dar s-a lovit de aceasta rezistenta. Efectul s-a resimtit, cu o valoare astazi de 82.036 de puncte. Pe termen scurt-mediu indicele se afla sub media de 50 de zile care constituie o granita intre pozitiv si negativ pe acest interval de timp", spune Dan Valcu, manager general al Educofin, firma de analiza tehnica.
Analiza tehnica presupune luarea deciziilor de investitie pe baza evolutiei grafice a unei actiuni sau a unui indice bursier.
Mai putin afectat a fost indicele general al pietei, BET-C, care a inchis sedinta de tranzactionare cu un avans de 0,23%.
Indicii de la Bucuresti au mers in majoritatea sedintei aproape de nivelurile la care au inchis miercuri, dar au intrat pe rosu dupa ce si bursele europene au schimbat. Acestea debutasera pe verde in urma deciziei Bancii Centrale Europene de a injecta in sistemul bancar peste 42 de miliarde de euro.
Masura a avut insa un efect de scurta durata, pietele de capital din Europa intrand pe rosu dupa mijlocul zilei. In plus, dupa-amiaza, Banca Centrala a decis sa pastreze ratele de dobanda la acelasi nivel, iar pentru luna viitoare unii dintre analisti se asteapta la o urcare a dobanzii de refinantare de la 4% la 4,25%.
Pe piata de la noi, analiza tehnica plaseaza indicele BET deocamdata in afara unui trend descendent, dar are in vedere faptul ca evolutia acestuia a fost puternic influentata de cresterile record inregistrate de Rompetrol Rafinare Constanta. Titlurile rafinariei sunt responsabile pentru 10% din variatia zilnica a indicelui.
"In cazul indicelui BET, cu toate ca a depasit pentru scurt timp valoarea maxima din august, credibilitatea cresterii este redusa, deoarece a fost puternic influentat de cresterea titlurilor Rompetrol Rafinare. Valoarea de 9.850 de puncte devine acum una de urmarit, deoarece o scadere sub acest nivel va duce indicele in teritoriul in care se afla astazi SIF-urile", spune managerul de la Educofin.
Ieri, indicele BET, care urmareste evolutia celor mai importante zece actiuni listate din punct de vedere al capitalizarii si lichiditatii, a inchis la un nivel de 10.139 de puncte.
"Din analiza tehnica a celor doi indici, nu exista un pericol major pentru investitori, ci numai pentru cei care spera la castiguri rapide si care sufera din cauza scaderii preturilor pe segmentul de piata reglementata. In schimb, piata RASDAQ ofera oportunitati multiple, inca nesesizate de multi", concluzioneaza Valcu. De altfel, RASDAQ-C, indicele reprezentativ pentru segmentul de piata nereglementat al Bursei, a incheiat ieri a sasea sedinta de cresteri consecutive.
Companiile de pe aceasta piata au fost mult mai cautate de investitori in ultima perioada, de la mijlocul lunii trecute, care a coincis cu revenirea in piata a unui trend ascendent, indicele RASDAQ-C inregistrand numai doua sedinte rosii.
Fostul segment XMBS, de negociere extrabursiera, aduce castiguri importante investitorilor.
Cu o mana de companii din domeniul constructiilor si cu o lichiditate mai redusa, 17 din cele 25 cele mai tranzactionate actiuni de pe aceasta piata au inchis ziua pe verde.
Variatiile au urcat si la 25%, maximul permis intr-o sedinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO