Burse - Fonduri mutuale

ASF a avizat preluarea KD Maximus de către Certinvest

ASF a avizat preluarea KD Maximus de către Certinvest

Autor: Roxana Pricop

09.03.2014, 18:38 222

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a avizat preluarea fondului de acţiuni KD Maximus de către societatea de administrare Certinvest. Fondul dispune de active de 27,7 milioane de lei de la 724 de investitori şi se va numi de acum înainte Certinvest Maximus. Fondul a fost administrat în trecut de societatea KD Investments, controlată de grupul sloven KD.

Aceasta este prima tranzacţie de pe piaţa fondurilor mutuale de la declanşarea crizei. Fondurile de acţiuni reuşesc tot mai greu să atragă bani de la investitori, pe de o parte din cauza apetitului redus la risc al clienţilor dar şi vânzării intensive de fonduri de obligaţiuni practicată de mari grupuri bancare. Societatea Certinvest este cel mai mare administrator independent de fonduri de investiţii, neafiliat niciunui grup bancar.

Prin preluarea KD Maximus, activele aflate în administrarea Certinvest vor depăşi pragul de 200 mil. lei. Cel mai probabil societatea de administrare KD Investments se va retrage din piaţă, având în vedere că nu mai are niciun fond în portofoliu. Pe piaţa locală activează peste 20 de societăţi de administrare, dintre care primele trei cele mai mari (Erste AM, Raiffeisen AM şi ING IM) deţin o cotă de 80% din activele de 15 mld. lei.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 10.03.2014

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO