Burse - Fonduri mutuale

ASF a tranşat soarta ultimelor 100 de firme de pe RASDAQ

ASF a tranşat soarta ultimelor 100 de firme de pe RASDAQ

Autor: Radu Bostan

27.10.2015, 00:04 493
Ultimele 102 de firme listate pe RASDAQ au primit ieri decizii de transfer sau delistare ori sancţiuni din partea Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), în ultima şedinţă pe tema Legii 151/2014,  ţinută cu o zi înainte ca piaţa să fie desfiinţată.

Un număr de opt societăţi au fost admise la tranzacţionare pe piaţa alternativă a Bursei de Valori Bucureşti, una a fost admisă pe sistemul alternativ al Bursei de la Sibiu, iar firmei Simat Sighi­şoara, aflată în insol­venţă, i-a fost respinsă solicitarea de transfer pe Sibex.

Din lotul de opt firme care rămân pe bursa de la Bucureşti face parte şi Astra Asigurări (ATRA), companie pentru care ASF a cerut intrarea în faliment. „Juridic, nu avem niciun motiv să anulăm hotărârea AGA, însă aprobarea trecerii pe AeRO vine simultan cu suspendarea de la tranzacţionare“, a spus Mircea Ursache, vicepreşedintele ASF responsabil de piaţa de capital.

Dintre celelalte com­panii analizate de Consiliul ASF, 48 au primit apro­barea retra­gerii de la tran­zacţionare. În cazul a 18 societăţi, con­ducătorii au fost sancţio­naţi de ASF ca urmare a nerespectării Regula­mentului 17/2014, care prevede procedura evaluării participaţiilor minoritare şi a retragerii, potrivit lui Ursache. Administratorii altor 26 de companii au fost sancţionaţi pentru încălcarea Legii 151, care prevede obligativitatea convocării AGA pe tema desfiinţării RASDAQ.

„Drepturile de răscumpărare ale minoritarilor rămân valabile şi după delistare“, a mai spus vicepreşedintele ASF.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Cele mai citite ştiri
AFACERI DE LA ZERO