Burse - Fonduri mutuale

Asirom, amendata cu 6,6 mil. euro

17.08.2006, 19:00 40

Asirom a platit o amenda de 23,1 mil. lei (6,6 mil. EURO) Agentiei Nationale de Administrare Fiscala in luna iulie, arata un raport remis de asigurator bursei RASDAQ.
Reprezentantii Asirom spun ca au fost amendati pentru faptul ca au contabilizat anumite cheltuieli ca fiind deductibile in perioada 1999-2004.
"Anul trecut, Ministerul Finantelor a realizat un control la Asirom si a stabilit aceasta amenda. Cea mai mare parte a acestei amenzi se refera la contabilizarea cheltuielilor cu cadourile pe care societatea le oferea asiguratilor in campaniile RCA si pe care noi le consideram deductibile, dar despre care ANAF spune ca nu sunt deductibile", sustine Boris Schneider, director general al Asirom.
"Acum suntem in proces cu ANAF si credem ca avem mari sanse de reusita. Daca vom castiga procesul, vom primi acesti bani inapoi", explica el.
Schneider sustine ca Asirom nu este singura companie care a contabilizat cheltuielile cu cadouri in campaniile RCA ca fiind deductibile si ca alte companii de asigurari care au facut acelasi lucru nu au fost amendate de ANAF. "Este normal ca aceste cheltuieli sa fie deductibile, deoarece le-am facut pentru a ne desfasura activitatea", afirma Schneider.
El spune ca plata amenzii de peste 6,6 mil. EURO nu a afectat rezultatul financiar al societatii, deoarece a fost realizata din capitalurile proprii. Compania a incheiat primele sase luni cu un profit net de 9,6 mil. lei (2,7 mil. EURO), de aproape cinci ori mai mult decat in perioada similara a anului trecut. In 2005, Asirom a raportat o pierdere de 36,1 mil. lei (10 mil. EURO).
Asirom este listata pe bursa electronica RASDAQ si este controlata de omul de afaceri Ioan Niculae, care detine 50% din actiuni prin grupul Interagro. Alti actionari sunt AVAS (6,38%) si fondurile de investitii Broadhurst Investments (14,93%) si QVT (12,23%). In prezent, Asirom este obiectul unei dispute intre actionari. In timp ce actionarul majoritar vrea sa delisteze compania de pe RASDAQ, minoritarii se opun. Hotararea de delistare, luata la inceputul anului, este acum suspendata de instanta, iar actiunile Asirom sunt oprite de la tranzactionare. Asirom a incheiat primele sase luni cu afaceri de 334,29 mil. lei (94,4 mil. EURO), in scadere cu 3%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO