Burse - Fonduri mutuale

Asociaţia investitorilor pe bursă: Fuziunea Cosmote cu Romtelecom nu e în interesul statului român

Asociaţia investitorilor pe bursă: Fuziunea Cosmote cu Romtelecom nu e în interesul statului român

Autor: Adrian Stefan Seceleanu

07.06.2011, 13:56 753

Fuziunea companiei de telefoniemobilă Cosmote România cu operatorul de telefonie fixă, internet şiTV Romtelecom ar fi o eroare având în vedere "profitabilitateadiscutabilă" a noii entităţi, spune Dumitru Beze, preşedinteleAsociaţiei Investitorilor pe Piaţa de Capital(AIPC).

"AIPC doreşte să-şi exprimedezamăgirea faţă de declaraţiile recente ale ministruluiComunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, conform căruiaM.C.S.I. agreează propunerea OTE de fuziune a Romtelecom cu CosmoteRomânia şi vrea să listeze pe piaţa de capital titlurile deţinutede stat la viitoarea entitate, operaţiune care ar putea avea locpeste 12 luni".

Beze susţine că beneficiile uneiasemenea operaţiuni nu ar fi clare şi de aceea statul ar trebuifacă întâi o analiză "amplă" a consecinţelor.

"Considerăm că această operaţiunear fi în defavoarea Ministerului Comunicaţiilor si SocietăţiiInformaţionale deoarece profitabilitatea noii entităţi create esteuna discutabilă, având în vedere pierderile mari înregistrate decătre Cosmote România în ultimii ani. Pentru a lua o decizie deasemenea amploare, credem cu tărie că ar trebui efectuata o amplăanaliză a societăţii care ar rezulta în urma fuziunii", a spusBeze.

AIPC susţine că o fuziune riscă săaducă statului român o participaţie cu o valoare mai mică decât ceadeţinută în prezent. "Evident, deţinerea în noua entitate va fi maimică din punct de vedere procentual, dar există riscul ca aceastasă fie mai mică şi din punct de vedere valoric. Pe această calesolicităm M.C.S.I. reanalizarea oportunităţii fuziunii dintreRomtelecom şi Cosmote, şi atragem atenţia asupra faptului căsuccesul unei eventuale listari la Bursă (a Romtelecom sau a noiisocietăţi rezultate în urma fuziunii) depinde nu numai de mărimeasocietăţii dar şi de perspectivele acesteia, precum şi de eficienţăşi profitabilitate".

Romtelecom a închis anul 2010 cuvenituri de 716,9 mil. euro, în scădere cu 8,4% şi un profitoperaţional (EBITDA) de 154,7 mil. euro, în scădere cu 38,7%.Potrivit datelor OTE rezultatul net al operaţiunilor din 2010 alRomtelecom este o pierdere de 18,4 mil. euro.

Cosmote România a închis anul 2010cu venituri de 468,8 mil. euro, în creştere cu 7,2% şi un profitoperaţional (EBITDA) de 73,7 mil. euro, în creştere cu 12,7%. OTEnu oferă detalii despre rezultatul net al operaţiunilor din anulprecedent. Dintre primii trei operatori mobili din România, Cosmotee singurul care a avut o creştere a veniturilor în 2010.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO