Burse - Fonduri mutuale

Atlas Gip a obtinut un castig record de 6,3 mil. euro la 9 luni

Atlas Gip a obtinut un castig record de 6,3 mil. euro la 9 luni
05.11.2008, 18:53 40

Atlas Gip Ploiesti (ATGJ), cea mai mare companie de carotaj din Romania, a realizat in primele noua luni un profit net de 23 mil. lei (6,3 mil. euro), de peste doua ori mai mare decat cel realizat in perioada similara a anului trecut, de 9,9 mil. lei.

In acelasi timp, afacerile companiei au avansat cu circa 14%, de la un nivel de 75,3 mil. lei la 85,6 mil. lei (23,5 mil. euro).
"Profitul a fost realizat in special din activitatile prestate de societate. Cel mai important client al nostru este Petrom, cu care am realizat circa 85% din afaceri, urmat de SNGN Romgaz, cu circa 15% din afaceri, insa mai colaboram si cu alte societati", spune Elena Nistor, directorul economic al Atlas Gip.
Cum activitatea societatii implica in primul rand prestarea de servicii in domeniul petrolier, evolutia de pe plan international a pretului petrolului afecteaza in mod indirect si Atlas Gip, desi acest lucru nu s-a simtit in activitatea societatii in trimestrul trei. Pretul barilului de petrol a cazut pe piata internationala de la un maxim de 140 de dolari in vara la circa 68 de dolari ieri. Cu toate acestea, Atlas Gip a realizat in perioada iulie-septembrie afaceri de 28 mil. lei, in vreme ce profitul net realizat s-a ridicat la 5,1 mil. lei.
"Este normal ca evolutia internationala a barilului de petrol sa ne afecteze si pe noi, deoarece societatea cauta si extrage petrolul. In orice caz, pentru ultimele doua luni ale anului nu cred ca vor exista probleme care sa ne afecteze incat sa inregistram pierderi, deci asteptam un final de an bun", spune Nistor.
Atlas Gip s-a aflat in ultimii trei ani pe un trend ascendent, cu afaceri nete si profituri in crestere de la an la an. Astfel, in 2006 compania a realizat afaceri nete de 70 mil. lei, insa inregistra un profit de numai 1,5 mil. lei, sub cel din 2005, de 8,6 mil. lei. In 2007 societatea a inregistrat o crestere puternica a profitului, la circa 16,9 mil. lei, pe fondul unor afaceri nete de aproximativ 102 mil. lei. Rezultatele au continuat si in acest an trendul ascendent, in noua luni societatea realizand un profit cu 36% peste inregul profit din 2007.
In momentul de fata, la ultimul pret de tranzactionare de pe piata RASDAQ, de 81,6 lei/actiune, capitalizarea societatii se ridica la 78,2 mil. lei (21,5 mil. euro). In ciuda scaderilor generalizate de pe Bursa, actiunile ATGJ au inregistrat o crestere de 25% fata de nivelul de la inceputul anului, datorita rezultatelor in crestere, dar si ofertei de preluare a companiei de catre grupul american Weatherford, realizata la un pret de 83 de lei/actiune. Weatherford a cumparat in iulie pachetul majoritar de 86,01% din actiunile Atlas Gip de la grupul Tender, pentru 60,7 mil. lei (16,8 mil. euro).
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO