Burse - Fonduri mutuale

Au început mişcările la BVB: 6,3% din acţiuni şi-au schimbat proprietarul pentru 4,6 mil. euro

Au început mişcările la BVB: 6,3% din acţiuni şi-au schimbat proprietarul pentru 4,6 mil. euro

Autor: Andrei Chirileasa

27.09.2010, 23:20 27

Interesul pentru acţiunile Bursei de Valori Bucureşti este încreştere, transferurile cu titluri BVB atingând un nivel maximieri, când pe piaţa "Deal" s-au realizat trei tranzacţii prin careşi-au schimbat proprietarul pachete de acţiuni reprezentând 6,3%din capitalul operatorului de piaţă.

Valoarea tranzacţiilor se ridică la aproape 20 milioane de lei(4,6 milioane de euro), evaluând compania la 72 milioane de euro,adică de 36 de ori profitul net raportat de BVB pentru anul trecut,de 2 milioane de euro.

De la listare, pe 8 iunie, preţul acţiunilor BVB a crescut cupeste 65%, iar capitalizarea companiei a urcat cu 28 mil. euro.Asta în condiţiile în care valoarea tranzacţiilor de pe Bursă ascăzut puternic în iulie şi august, la un nivel mediu de 3 mil.euro pe zi, iar luna septembrie nu a adus nicio schimbaresemnificativă la nivelul lichidităţii pieţei, cu excepţia câtorvatranzacţii deal, negociate în afara pieţei principale, cum au fostşi schimburile de ieri cu titluri BVB.

Cu toate acestea, după listare mai mulţi investitori mari auacumulat pachete semnificative de acţiuni BVB, americanii de laFranklin Templeton ajungând la începutul lunii septembrie să deţinăcirca 2% din capitalul Bursei. Şi SIF Moldova a cumpărat înultimele luni titluri BVB, ajungând la o participaţie de 1,5%.

"Avem peste 1,5% în momentul acesta, iar momentan suntem înexpectativă, pentru că vrem să vedem cum se va schimba structuraacţionariatului după tranzacţiile de astăzi (ieri - n.red.). Noi nuam cumpărat şi nici nu am vândut", a declarat pentru ZF LiviuDoroş, vicepreşedintele SIF Moldova.

Ieri, până la închiderea ediţiei, doar Daniel Ţepeş a fostraportat cu vânzatea unui pachet de 2,1% din BVB. El a încasatcirca 6,7 milioane de lei (1,6 milioane de euro).

Cumpărătorii ar putea fi raportaţi abia în momentul în caredepăşesc pragul de 5%, însă în cazul BVB niciun acţionar nu poatedeţine mai mult de 5% din acţiunile cu drept de vot.

Ultimele date privind acţionariatul BVB datează din momentullistării acţiunilor la Bursă.

La începutul lunii iunie, Daniel Ţepeş, proprietarul firmei debrokeraj HTI Valori Mobiliare, era cel mai mare acţionar, cu 4,53%din acţiuni, urmat de omul de afaceri Mircea Musgociu dinTârgu-Mureş, cu 4,35%.

Musgociu, care a cumpărat cea mai mare parte a acţiunilor de lagrupul american Morgan Stanley (fostul acţionar majoritar al HTI),a susţinut până acum în adunările generale ale acţionariloriniţiativele lui Ţepeş. Ambii deţin pachete semnificative deacţiuni şi la Bursa din Sibiu (Sibex), susţinând fuziunea dintrecele două pieţe.

Daniel Ţepeş şi-a depus la sfârşitul lunii august demisia dinfuncţia de membru al Consiliului de Administraţie al Bursei şi deşiconducerea Bursei a anunţat că el a revenit asupra deciziei,cererea de demisie a fost înregistrată, potrivit unui articolpublicat ieri de cotidianul Bursa.

Membrii Consiliului de Administraţie al Bursei nu au fostdisponibili ieri pentru comentarii, aflându-se în şedinţă.

Pachete semnificative de acţiuni mai deţineau firmele debrokeraj Romcapital Timişoara, controlată de Mircea Botta, şiBroker Cluj. Ambele au vândut în ultima perioadă pachetesemnificative de acţiuni BVB.

Creşterea preţului acţinilor a determinat tot mai multe firme debrokeraj să vândă din acţiuni. La finele săptămânii trecute,Tradeville a vândut circa 0,5% din acţiunile BVB, pentru circa 1,4milioane de lei.

La listare, circa 40 de firme de brokeraj deţineau pachete decâte 1,48%.

Cei care mizează pe acţiunile BVB speră că valoareatranzacţiilor de pe Bursă va creşte odată cu listarea FonduluiProprietatea şi că marile fonduri de investiţii străine îşi vorîndrepta atenţia către piaţa românească.

De asemenea, statul a anunţat că vrea să vândă pe Bursă pachetede acţiuni la Transgaz, Transelectrica şi Petrom şi să listezeRomgaz, ceea ce ar putea creşte semnificativ lichiditatea şi,implicit, veniturile BVB.

"Viitoarele noastre achiziţii depind de modul în care decurgelistarea Fondului Proprietatea", a precizat Liviu Doroş.
andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO