Burse - Fonduri mutuale

Austriecii au preluat controlul la Loulis pentru 34 mil. euro

13.07.2007, 20:03 18

Leipnik Lundenburger Invest (LLI), cel mai mare jucator de pe piata europeana de morarit, a preluat ieri pe Bursa de Valori Bucuresti (BVB) un pachet de 60% din actiunile filialei grupului elen Loulis, Loulis Romania, in schimbul a 33,9 milioane de euro (106 milioane de lei). Dupa incheierea tranzactiei, Loulis Grecia mai detine 26% din Loulis Romania.
LLI este detinuta de grupul financiar Raiffeisen si asteapta anul acesta afaceri de 775 milioane de euro, din care doar o cincime se realizeaza in Austria, tara de origine a companiei.
Tranzactia, prefatata de un precontract incheiat intre cele doua societati in luna aprilie a acestui an, a avut loc pe piata Deal de la Bucuresti (unde partile negociaza direct). Pretul a fost de 0,434 lei/actiune, cu aproape 11% sub cel oferit de investitori pe piata regular.
"Tranzactia de pe Bursa s-a perfectat intre grupul Loulis si Leipnik Lundenburger Invest, cu care se incheiase un precontract in aprilie. Loulis vrea sa isi pasterze restul de participatie. Totul a ramas asa cum am stabilit in aprilie", a spus pentru ZF Alexandra Domocos, director economic al Loulis Romania.
LLI va fi obligata in termen de 90 de zile sa desfasoare o oferta publica de preluare pentru restul actiunilor pe care nu le detine sau sa isi vanda din participatie, pana va ajunge sub pragul de 33%, conform legii pietei de capital. Pretul din oferta va fi cel putin la nivelul celui la care a fost achzitionat pachetul de ieri. Grupul Loulis a ramas in urma vanzarilor cu 26% din companie, in timp ce 10,15% se afla in proprietatea Katselis Sons, o compania din Grecia.
Achizitia din Romania face parte dintr-un plan mai amplu de dezvoltarea al grupului austriac, in acelasi timp LLI facandu-si intrarea si pe piata din Bulgaria, cumparand 60% din actiunile Sofia Mel.
Cele doua tranzactii insumeaza circa 50 de milioane de euro, ceea ce inseamna ca valoarea achizitiei din Bulgaria ar urma sa fie la jumatate fata de cea din Romania, circa 16 milioane de euro.
LLI a semnat de asemenea un contract prin care achizitioneza 5% din Loulis Grecia. Pachetul de 60% din Sofia Mel a fost achizitionat deja la inceputul acestei luni conform unui raport al LLI.
Grupul urmareste prin aceste operatiuni extinderea geografica a activitatii sale si sustinerea pozitiei pe piata europeana si internationala. LLI a infiintat si o firma speciala care sa se ocupe de managementul tuturor companiilor din grup, LLI Euromills GmbH.
Grupul Loulis are doua puncte de lucru in Romania, unul in Bucuresti, iar celalalt la Targu-Mures, productia realizata anual de cele doua fabrici fiind de 210.000 de tone. Loulis are in tara circa 900 de angajati.
Loulis Romaania este unul dintre cei mai mari jucatori de pe piata autohtona de morarit si panificatie, pozitia acestuia fiind mult mai solida in special in zona Capitalei.
Compania asteapta pentru acest an un profit net de 3,54 mil. euro (11,1 mil. lei), de circa patru ori mai mare fata de nivelul inregistrat anul trecut, in conditiile majorarii veniturilor totale de la 85 mil. euro (266,7 mil. lei).
Loulis Romania a incheiat anul 2006 cu o cifra de afaceri de 45 milioane de euro si a raportat un profit net de 760.000 de euro, in crestere fata de 2005.
Compania urmeaza sa isi schimbe numele din Loulis Romania in Titan, decizia urmand sa fie aprobata in urmatoarea Adunare Generala a Actionarilor.
Pe piata regular efectul tranzactiei deal s-a tradus intr-o urcare cu 7,8% pe un volum de circa 30.000 de euro. Luand in considerare pretul din tranzactia speciala, valoarea pe Bursa a Loulis Romania este de 69 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO