Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania a trezit putin piata

25.03.2005, 00:00 16

Actiunile Bancii Transilvania au castigat ieri peste 9%, in urma anuntului privind majorarea de capital pe care  intentioneaza sa o deruleze.



Lichiditatea actiunilor a inregistrat o crestere importanta, cu titlurile bancii realizandu-se tranzactii de 163,6 mld. lei (4,5 mil. euro), ceea ce reprezinta mai mult de jumatate din rulajul total de la Bursa.



Banca Transilvania a deschis sedinta direct la un pret in crestere semnificativa  fata de cotatia de  miercuri, prima tranzactie realizandu-se la 15.000 lei/actiune, cu aproape 14% mai sus fata de cursul de inchidere anterior. Brokerii spun ca unii investitori au incercat sa speculeze aceasta deschidere foarte buna, vanzand pentru a cumpara ulterior la preturi mai joase. Cotatia a coborat pe parcursul sedintei pana la un minim de 14.200 lei/actiune, pentru ca la inchidere, cotatia sa fie de 14.400 lei/actiune. "Cresterea actiunilor bancii Transilvania este bineinteles legata de anuntul privind majorarea de capital", a comentat Adrian Simionescu, directorul societatii de brokeraj Finans Securities.



In pofida interesului crescut de care s-a bucurat Banca Transilvania, actiunile celorlalte companii s-au aflat in general pe un palier de stabilizare. Totusi, indicii bursieri care urmaresc companiile de la Bursa au inregistrat toti aprecieri. "De regula, piata romaneasca nu reactioneaza atat de prompt la unele informatii,  aprecierea titlurilor bancii neantrenand si cresteri pentru actiuni cum sunt SIF-urile, chiar daca acestea au in general participatii la Banca Transilvania", afirma Simionescu. Potrivit acestuia, faptul ca evolutia actiunilor bancii nu a revigorat si alte titluri se datoreaza pe de o parte cumparatorilor, care sunt precauti in aceste momente dupa corectia drastica a pietei din ultimele saptamani,   iar pe de alta parte vanzatorilor care nu mai sunt dispusi sa vanda la nivelurile de pret actuale, de unde rezulta si lichiditatea redusa a pietei. "Preturile din prezent de pe piata sunt preturi de acumulare, practic aceasta perioada pentru Bursa este una de acumulare. Majoritatea investitorilor  incearca sa cumpere la cantitati cat mai mari pe nivelurile de pret actuale si nu au nici interes sa faca achizitii mai mari  astfel incat sa determine cresterea cursurilor", spune Adrian Simionescu.



Brokerii se asteapta in continuare la o evolutie ascendenta pentru actiunile bancii, care ar putea sa antreneze pe termen scurt si cresteri pentru celelalte companii din sectorul financiar. De asemenea, brokerii considera ca o reluare a trendului ascendent al Bursei nu este legata neaparat doar de o intrare mai puternica pe piata a investitorilor financiari. "Nu a fost o presiune la cerere din partea investitorilor institutionali nici in primele saptamani ale anului, cand Bursa luase acel avant. Este adevarat ca sunt fonduri de investitii mari pe piata de la noi, dar nici unul nu a facut achizitii atat de importante incat sa influenteze semnificativ piata", precizeaza Simionescu. De altfel, brokerii spun ca acea crestere a Bursei de la inceput de an a fost determinata in primul rand de dezvoltarea componentei de retail.



Ieri s-au derulat si doua tranzactii speciale, una cu actiunile Petrom, la pretul de 3.630 lei/actiune, iar cealalta cu titlurile BRD, la 46.500 lei/actiune. Valoarea celor doua operatiuni a fost de 0,19 mil. euro, respectiv de 0,25 mil. euro. 



 



Piata RASDAQ



Cele mai tranzactionate au fost titlurile operatorului portuar Socep Constanta, rulajul realizat de acestea, 5,8 mld. lei (160.000 de euro), reprezentand peste un sfert din lichiditatea pietei.



Socep a inceput sedinta in scadere, insa a revenit repede si a crescut pana la 3900 lei/actiune. Ultimul pret a fost de 3600 lei/actiune, la fel ca in sedinta precedenta.



O lichiditate foarte scazuta, in valoare de 166 mil. lei (4.500 de euro), au inregistrat actiunile Rompetrol Bucuresti (VEGA). In aceste conditii, pretul de inchidere a fost de 575 lei/actiune, in scadere cu 2,5% fata de sedinta precedenta.



La categoria a doua cele mai tranzactionate au fost titlurile producatorului de materiale de constructii Elpreco Craiova. Valoarea tranzactiilor a fost de 316 mil. lei (8.600 de euro). Ultimul pret a fost de 590.000 lei/actiune, in crestere cu 1,7% .



Pe fondul unei lichiditati scazute, titlurile producatorului bucurestean de medicamente Biofarm au inregistrat o depreciere de 2%. La inchidere, actiunile au fost cotate la 4.100 lei/actiune, iar valoarea tranzactiilor cu aceste actiuni a depasit cu putin 530 milioane de lei (14.500 de euro).



Actiunile producatorului de ulei Argus Constanta au continuat trendul descendent, pierzand inca 1,3%. Ultimul pret la care s-au tranzactionat acestea a fost de 37.500 lei/actiune. In ultima luna titlurile Argus s-au depreciat cu 22%.



O scadere accentuata traverseaza si actiunile societatii Confectii Vaslui care au mai pierdut ieri 0,7%  pana la un minim de 2.700 lei/actiune. Valoarea tranzactiilor cu aceste titluri a fost de 220 milioane de lei (6.000 de euro).



O tranzactie importanta, in valoare de 685 milioane de lei (18.700 de euro), s-a realizat cu titlurile societatii bucurestene Cocor. Prin intermediul acestei operatiuni s-au transferat 0,17% din actiunile societatii la un pret de 1.370.000 lei/actiune, cu 13,2% mai redus fata de pretul de referinta.



Pe fondul unei presiuni la cumparare, titlurile societatii Iproeb Bistrita au inregistrat o apreciere de 3,5%. Ultima tranzactie s-a perfectat la pretul de  11.700 lei/actiune, totodata si maximul atins in sedinta de tranzactionare. Rulajul cu aceste titluri a fost in valoare de 251 mil. lei (6.800 de euro).



stelian.vezentan@zf.ro ; catalin.ciocan@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO