Burse - Fonduri mutuale

Banca Transilvania si Petrom, blue-chips-uri ca in vremurile bune

13.06.2007, 18:42 19

Titlurile Banca Transilvania si Petrom, doua dintre actiunile din cosul indicelui BET si a caror pondere totalizeaza aproape 40% in formula acestuia, au fost ieri cele mai tranzactionate titluri din piata, impreuna totalizand 30% din rulajul pietei.
Petrom a profitat de vestea buna venita in lagatura cu rafinaria Arpechim si a urcat in ultima parte a sedintei la o valoare a tranzactiilor de 1,37 mil. euro (4,5 mil. lei), inregistrand un avans de 3,41%. Tribunalul Arges a admis ieri cererea Petrom de suspendare a deciziei de suspendare a autorizatiei de mediu a rafinariei Arpechim, aceasta urmand sa functioneze pana la pronuntarea instantei de fond.
"Desi am asistat la o revenire in ultima sedinta, Petrom este in continuare pe un trend descendent. Ma astept la o revenire dupa ce se vor publica rezultatele in trimestrul doi al acestui an. Cred ca acestea vor urca cotatia in conditiile in care in ultimele trei luni pretul petrolului a inregistrat o urcare medie de 10 dolari", spune Adrian Danciu, seful departamentului de analiza de la Broker Cluj.
Actiunile Banca Transilvania au realizat un rulaj de 1,52 mil. euro (5 mil. lei), iar cotatia a intrat pe verde dupa ce in mare parte din ziua de tranzactionare a stat pe rosu. Banca Transilvania a inchis cu un avans de 1,32%.
Indicii bursieri au revenit si ei pe final, BET inchizand in urcare cu 0,49%, in timp ce BET-FI a pierdut 0,22%.
Pe RASDAQ au iesit in evidenta actiunile Remarul 16 Februarie din Cluj, companie specializata in repararea materialului rulant. Cotatia titlurilor Remarul a urcat cu 15,16%, rulajul pe acest emitent fiind de 1 mil. euro (3,26 mil. lei), cel mai ridicat de pe RASDAQ.
"Remarul este o actiune subevaluata si prin prisma cresterii valorii imobilelor pe care le detine. Compania e vazuta bine de investitori dupa ce a realizat achizitia Metalurgica", spune Danciu.

Actiunile societatii de intermediere financiara Broker Cluj au crescut ieri cu 2,78%, pe fondul unei lichiditati de circa 282.000 de euro (0,92 mil. lei). Societatea, prima firma de brokeraj care a oferit investitorilor posibilitatea de tranzactionare in marja, a acordat in sase luni imprumuturi in valoare de 61,8 mil. de lei, a declarat presedintele companiei, Petru Prunea. Compania ofera imprumut jumatate din suma pe care investitorul intentioneaza sa o plaseze, dobanda fiind de 14% pe an.

Actiunile Societatii de Investitii Financiare Transilvania au crescut ieri cu 0,86%, pe fondul unei lichiditati de circa 317.000 de euro (1,04 milioane de lei). Deutsche Bank AG, sucursala Londra, a anuntat la inceputul lunii ca detine 0,8931% din actiunile Societatii de Investitii Financiare (SIF) Transilvania, dupa ce in luna aprilie a raportat o detinere de 1,0087% din capitalul societatii, pragul de detinere la SIF-uri fiind limitat prin lege la 1%.

Titlurile Altur au scazut ieri cu 2,01%, pe fondul unui rulaj de doar 11.000 de euro (circa 36.000 de lei). SIF Oltenia, actionarul majoritar al producatorului de componente auto, a vandut saptamana trecuta un pachet de actiuni reprezentand 1,4% din capitalul Altur. In urma tranzactiei, actiunile companiei s-au apreciat cu circa 15%. Reprezentantii SIFului au anuntat lunile trecute ca intentioneaza sa-si diminueze participatia in cadrul Altur, dar vor sa pastreze pachetul de control.

Titlurile producatorului de articole de robinetarie Mecanica Rotes Targoviste au sarit ieri cu 6,26%. Tranzactiile cu titlurile companiei s-au ridicat la circa 250.000 de euro (0,82 mil. euro). Actionarii companiei au aprobat vineri majorarea capitalului social al firmei cu 14,07 mil. lei, pana la 26,87 mil. lei, prin capitalizarea unor rezerve si aport in numerar, a anuntat compania. Actionarii au mai aprobat in cadrul adunarii generale de vineri cotarea actiunilor companiei la BVB.

Actiunile Automobile Craiova au sarit cu 21,32%, insa pe fondul unei lichiditati destul de reduse, de doar 29.000 de euro (95.000 de lei). Ford Motor intentioneaza sa cumpere Automobile Craiova pentru a-si extinde capacitatea de productie necesara acoperirii cererii ridicate de pe piata europeana, de circa 2 milioane de autovehicule, conform directorului general John Fleming. Ultima tranzactie cu titlurile companiei s-a perfectat vineri la un pret de 23,90 lei/actiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO