Burse - Fonduri mutuale

Bancile controleaza 65% din piata de 250 mil. euro a fondurilor mutuale

Bancile controleaza 65% din piata de 250 mil. euro a fondurilor mutuale

Click pentru imaginea intreaga

23.07.2007, 17:17 12

Bancile castiga tot mai mult teren in industria fondurilor de investitii, principalele cinci banci din piata controland active de peste 500 mil. lei (159 mil. euro) din totalul de 781 mil. lei (249 mil. euro) al industriei, in timp ce administratorii independenti risca sa devina jucatori de nisa.
Raiffeisen Asset Management, membra a grupului financiar Raiffeisen, administreaza doua fonduri deschise de investitii cu active de 119,8 mil. lei (38,3 mil. euro) la sfarsitul primului semestru, cel mai mare volum de active din industria fondurilor deschise.
Societatea de administrare a grupului Raiffeisen detine la sfarsitul lunii iunie o cota de 15,3% din totalul pietei de 781 mil. lei. In ultimele 12 luni, Raiffeisen Asset Management a inregistrat o crestere de aproape cinci ori a activelor.
Banca Transilvania, al doilea administrator de fonduri deschise de investitii din industrie dupa valoarea activelor, a raportat in ultimul an o crestere de aproximativ patru ori a activelor, pana la 110,3 mil. lei (35,2 mil. euro) la sfarsitul lunii iunie. Societatea de administrare a Bancii Transilvania detine o cota de piata de 14,1%.
Societatile SG Asset Management si BCR Asset Management, primii doi administratori de fonduri de investitii in primul semestru al anului trecut, ocupa in prezent locul al treilea, respectiv al patrulea dupa volumul activelor administrate.
SG Asset Management detine active in valoare de 94,04 mil. lei (30 mil.euro) si o cota de piata de 12%, in timp ce BCR Asset Management administreaza active de 92,9 mil. lei (29,7 mil.euro), cu o cota de piata de 11,9%.
Cea mai mare crestere a activelor din industria fondurilor deschise de investitii a fost inregistrata de societatea Swiss Capital Asset Management, care administreaza fondul Active Dinamic, care in decursul ultimelor 12 luni a raportat un plus peste 600% al activelor pana la 26,4 mil. lei (8,4 mil. euro) la sfarsitul lunii aprilie.
Societatea EFG Mutual Fund Management, membra a grupului Eurobank, ocupa locul al cincilea, cu active in administrare de peste 84 mil. lei (26,8 mil. euro) si cu o cota de piata de 10,9%.
Administratorii independenti de investitii, care nu fac parte din grupuri financiar-bancare, precum Globinvest si Certinvest, detin cate 9,1%, respectiv 7% din industria fondurilor deschise de investitii. Societatea Globinvest administreaza active de 70,7 mil. lei (22,6 mil. euro), in timp ce societatea Certinvest administreaza patru fonduri deschise cu active totale de 54,6 mil. lei (17,4 mil. euro).
"Administratorii independenti vor deveni pe parcurs jucatori de nisa. Daca o companie va fi interesata de preluarea acestor jucatori, o va face pentru a prelua echipa", este de parere Radu Hanga de la BT Asset Management.
Alti administratori independenti de fonduri de investitii sunt societatile Star, Target, Vanguard care administreaza impreuna active in valoare de peste 30 mil. lei (9,5 mil. euro).
Clasamentul administratorilor de fonduri dupa marimea activelor, incluzand atat fondurile inchise, cat si fondurile deschise, este condus de societatea Raiffeisen Asset Mangement, care la sfarsitului lunii iunie administra active de 119,8 mil. lei (38,3 mil. euro). Pe locul al doilea, la o distanta de 200.000 de lei, se situeaza societatea de administrare a Bancii Transilvania, cu active totale de 119,6 mil. lei (38,2 mil. euro). BT Asset Management administreaza fondul inchis de investitii BT Invest.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO