Burse - Fonduri mutuale

Bataie mare pe primul loc in topul brokerilor

Bataie mare pe primul loc in topul brokerilor

Click pentru imaginea intreaga

02.04.2007, 18:00 11

Tranzactiile tot mai mari de pe piata RASDAQ au inceput sa faca diferenta la varful topului brokerilor de la Bursa de Valori (BVB), societatea de brokeraj Raiffeisen Capital & Investment ocupand in martie primul loc pe piata, desi din punctul de vedere al tranzactiilor cu actiunile companiilor listate la Bursa avea un rulaj cu aproape jumatate mai redus decat brokerii de la ING.
Brokerii de la Raiffeisen au intermediat in martie tranzactii cu actiuni in valoare de 131 de milioane de euro, aproape o treime din aceasta suma reprezentand rulajul de pe RASDAQ. Luna trecuta, Raiffeisen Capital & Investment a intermediat tranzactia de 35 milioane de euro prin care omul de afaceri Ovidiu Tender si-a vandut participatia de 56% pe care o mai detinea in cadrul societatii de asigurari Ardaf Cluj-Napoca.
Raiffeisen a lucrat in aceasta tranzactie atat pentru vanzator, cat si pentru cumparator, respectiv pentru fondul de investitii ceh PPF Investments care a achizitionat titlurile prin intermediul unei societati din Cipru, Sabile Limited.
Pe de alta parte, ING Bank Amsterdam - Sucursala Bucuresti a intermediat tranzactii cumulate de 116,1 milioane de euro, peste 95% din acest rulaj fiind realizat cu actiunile listate la Bursa. Aceste tranzactii au permis ING sa se claseze pe primul loc pe piata principala a Bursei, cu o cota de piata de 15,7% fata de 8,2%, partea Raiffeisen Capital & Investment. Pe primele trei luni ale anului, ING Bank se afla pe primul loc la BVB, cu un rulaj de 258,2 milioane de euro, Raiffeisen ocupand locul al doilea, la o distanta mica.
Spre deosebire de ING, care s-a orientat in principal pe atragerea investitorilor institutionali, Raiffeisen Capital & Investment si-a dezvoltat si partea de retail, care a asigurat o anumita constanta societatii pe piata. Pe piata circulau informatii anul trecut ca Raiffeisen Capital & Investment intermediaza si o parte dintre tranzactiile realizate de omul de afaceri Catalin Chelu la Bursa. Chelu este cunoscut pe piata drept unul din principalii clienti al societatii de brokeraj Eldainvest din Galati.
Locul trei pe BVB a revenit societatii Swiss Capital, care a reusit sa se mentina intre primii trei brokeri de pe piata, dupa ce in februarie urcase pana pe locul al doilea. Swiss Capital a fost preluata de grupul financiar belgian KBC, printr-o tranzactie anuntata la finalul anului trecut. Tranzactia nu a fost inca finalizata. Societatea a avut un rulaj de 58,6 milioane de euro, aproape 5,7 milioane de euro reprezentand valoarea tranzactiilor de pe RASDAQ, unde acesti brokeri au ocupat tot locul al treilea.
CA IB Securities, societatea de brokeraj a grupului financiar UniCredit, a coborat in martie pana pe locul al patrulea, cu tranzactii cumulate de aproape 55 mil. euro, aferente unei cote de piata de 6,3%. In februarie, aceasta societate se aflase pe primul loc in topul brokerilor. CA IB nu a avut luna trecuta o prezenta importanta pe RASDAQ, neintrand in topul primilor 20 de brokeri de pe aceasta piata.
De pe urma tranzactiilor de pe RASDAQ a beneficiat in schimb Alpha Finance Romania, care s-a aflat pe locul al doilea pe aceasta piata, datorita operatiunilor derulate pe actiunile companiei Generalcom Bucuresti. Alpha Finance a avut pe RASDAQ un rulaj de 6,4 milioane de euro, adica circa o treime din rulajul cumulat pe BVB.
Daca la Bucuresti "jocurile" au fost facute de brokerii bancilor, pe piata la termen de la Sibiu primele locuri au fost ocupate in continuare de societati de brokeraj independente, Broker Cluj si Vanguard Bucuresti. De altfel, podiumul pe Sibiu, care mai include si brokerii de la Carpatica Invest, a ramas neschimbat pe parcursul primelor trei luni din acest an. Broker s-a clasat pe primul loc in martie cu peste 184.000 de contracte, in timp ce Vanguard si Carpatica au avut peste 132.000 si, respectiv, aproape 90.000 de contracte.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO