Burse - Fonduri mutuale

Bataie pe Ardaf: actiunile au urcat pe Bursa peste pretul din oferta. Minoritarii vor sa blocheze delistarea companiei

Bataie pe Ardaf: actiunile au urcat pe Bursa peste pretul din oferta
10.06.2009, 19:07 26

Pretul actiunilor Ardaf Bucuresti a crescut ieri cu 10%, inchizand sedinta de tranzactionare la nivelul de 0,119 lei/actiune, peste pretul oferit de grupul Generali PPF in oferta publica de preluare, de 0,11 lei/actiune.

Prin tranzactiile realizate ieri s-au transferat aproape 6 milioane de actiuni ale companiei de asigurari, reprezentand 0,54% din capital. Schimburile sunt cu mult peste media zilnica din ultima perioada, iar pretul a urcat pe parcursul sedintei si pana la 0,13 lei/actiune. Capitalizarea companiei a urcat la 30,9 mil. euro.
La inchiderea sedintei de ieri, in piata mai erau ordine de cumparare pentru circa 6 milioane de actiuni, in timp ce ordinele de vanzare cumulau circa 3 milioane de actiuni.
Surse din piata sustin ca tranzactiile ar putea fi realizate de unii actionari minoritari ai companiei, care incearca sa-si consolideze participatiile pentru a evita o eventuala delistare a acesteia.
Grupul Generali PPF, actionarul majoritar al Ardaf, cu 82% din actiuni, a lansat o oferta publica de preluare pentru participatiile minoritare, care reprezinta 18% din capital, pentru care ofera 21,6 mil. lei (peste 5 mil. euro). In cazul in care va reusi sa adune minimum 13% din actiuni in oferta si sa-si majoreze participatia peste 95%, Generali PPF a anuntat ca intentioneaza sa delisteze compania, putand cere actionarilor care nu au vandut in oferta sa-si vanda actiunile. Pana la inchiderea ofertei, pe 3 iulie, Generali PPF nu poate cumpara actiuni Ardaf de pe Bursa.
Unul dintre cei mai mari actionari minoritari ai Ardaf este grupul american Firebird, care controleaza prin intermediul a doua vehicule de investitii, Clairmont Holdings si Leo Overseas, circa 4% din actiunile Ardaf. Firebird a atacat in justitie o majorare de capital derulata anul trecut de Ardaf, in urma careia participatia i-a fost diluata de la 7% la 4%, pe motiv ca actionarul majoritar nu ar fi derulat oferta publica de preluare obligatorie.
Avocatul Cristian Dutescu, consilierul juridic al Firebird in Romania, sustine ca nu are informatii potrivit carora Firebird ar incerca sa acumuleze actiuni Ardaf. Alaturi de Firebird, Nova Trade, firma controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, a contestat de asemenea majorarea de capital de la Ardaf, in calitate de actionar minoritar.
In 2005, fondul de investitii american QVT a reusit sa blocheze delistarea companiei farmaceutice Zentiva Bucuresti (SCD) de catre noul actionar majoritar, acumuland din piata actiuni la un pret peste cel oferit de grupul ceh Zentiva in oferta publica de preluare.û
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO