Burse - Fonduri mutuale

Bermas spune ca va majora ponderea vanzarilor pentru berea la halba

Bermas spune ca va majora ponderea vanzarilor pentru berea la halba

Bermas spera sa vanda mai multa bere la halba

14.03.2007, 18:29 110

Producatorul de bere Bermas Suceava (BRM) mizeaza in acest an pe cresterea ponderii berei la halba in totalul vanzarilor companiei, care este in acest moment de circa 40%.
"Ne vom concentra pe majorarea ponderii vanzarilor segmentului berii la halba, unde vedem un potential mai mare de crestere", spune Elena Anisoi, contabil-sef si membru in Consiliul de Administatie al Bermas Suceava.
De altfel, conform reprezentantilor societatii sucevene, aceasta detine o cota de circa 30% din vanzarile de bere la halba pe piata producatorilor independenti din Romania.
Bermas estimeaza ca piata berii va creste in 2007 cu 5-6%, fata de cresterea de circa 12% de anul trecut, iar producatorii vor cauta sa se orienteze mai mult pe promovarea calitatii produselor decat pe o expansiune a productiei.
"Piata berii a ajuns deja la maturitate si anul acesta nu cred ca o sa mai asistam la cresteri ale vanzarilor de anul trecut. Marii producatori incep sa-si restructureze portofoliile de marci si sa le promoveze pe cele care au prins cel mai bine pe piata. Cu toate acestea, consider ca Bermas are potential de crestere peste cel al pietei", a declarat Elena Anisoi.
Bermas si-a bugetat pentru acest an afaceri de 29 mil. lei (8,5 mil. euro), cu 12,6% peste nivelul realizat in 2006. Conducerea Bermas a precizat faptul ca afacerile in scadere de anul trecut s-au datorat schimbarii modului de raportare contabila, iar accizele in valoare de circa 8,4 mil. lei nu au fost incluse in bugetul pe anul trecut. Luand in calcul accizele, afacerile producatorului de bere s-au majorat in 2006 cu circa 5%, pana la 32,4 mil. lei (9,4 mil. euro).
Conform reprezentantilor companiei, la sfarsitul anului trecut fusese contractata intreaga cantitate de bere pentru anul in curs, prin intermediul a 71 de distribuitori din judetele Moldovei.
In 2007, profitul net este previzionat sa se reduca cu circa 11%, pana la aproape 4 mil. lei (1,17 mil. euro). Si anul trecut Bermas isi bugetase o scadere asemanatoare a profitului, pentru ca la finalul anului sa inregistreze o crestere a acestuia cu 28% fata de 2005.
"Previziunile de buget includ toti factorii de risc care pot aparea pe parcursul anului, cum ar fi pretul la materiile prime la recolta acestui an, cresteri ale cheltuielilor cu energia electrica si apa, cursul de schimb leu-euro", a precizat Elena Anisoi.
Compania va distribui mai mult de jumatate din profitul pe anul precedent sub forma de dividende, care la ultimul pret de inchidere de ieri reprezinta circa 7,9% din valoarea unei actiuni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO